*Nettavisen* Nyheter.

- Senk prisene før dere øker kontrollene

PÅ VAKT: Kontrollørene kommer i løpet av 2011 til å gjennomføre systematiske stikkprøver. Foto: MMS-foto: Heidi Schei Lilleås

Passasjerene kommer med klar beskjed til Ruter.

- Jeg synes de burde senke prisene før de øker kontrollene. Folk sniker fordi det er for dyrt, sier Henriette Sveen (24) ved t-banestasjonen på Grønland i Oslo.

Også i dag var kontrollørene på plass for å ta de som ikke hadde gyldig billett på Grønland.

Vil kontrollerer mer
Ruter ønsker å gjennomføre hyppigere kontroller i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus i løpet av første halvdel av 2011. I løpet av denne perioden skal det også settes igang en holdningskampanje.

- Siden sjansen for å bli tatt dermed blir større håper vi at dette skal virke forebyggende mot sniking. Det pågår allerede et systematisk kontrollarbeid og det vil vi fortsette med, understreker informasjonssjef i Ruter Gry Isberg.

Sniker mindre i Akershus
Bussene i Oslo hadde en snikprosent på 3,4 prosent og dette er en økning i forhold til 2009, mens totalt i Akershus kom denne snikprosenten på kun 1 prosent. Denne prosenten regnes ut ved å dele antall tatt i kontroll på antall kontrollerte passasjerer.

- Dette er på grunn av at de fleste går på bussene foran og dermed må fremvise gyldig billett til sjåfør. Utenfor Oslo er det vanlig rutine å gjøre det slik og det er ikke valideringsautomater midt i bussene, sier hun.

Hvorfor er det ikke slik i Oslo også?

- Nå er det faktisk slik at man skal gå på foran i de røde singelbussene i Oslo også, men på de større leddbussene er det flere valideringsautomater inne på bussen. Dette er de tyngst trafikkerte strekningene og dermed har ikke sjåførene muligheten til å ta inn alle fremst i bussen, fortsetter Isberg.

Laveste på fem år
Snikprosenten på trikk var på 4,6 prosent i 2010, mens den for t-bane var på 3,3 prosent. Dette er den laveste snikprosenten registrert hos Ruter på trikk og t-bane på fem år.

- For trikk var det en nedgang i snikprosenten på 0,5 prosent fra 2009 til 2010. T-banen hadde en nedgang på 0,4 prosent i samme perioden, fortsetter Isberg.

Ruter går ikke ut med det eksakte antallet tatt for sniking.

Passasjer Jonas Strand Gravli (19) mener kontrollene er bra, og at det er rettferdig ovenfor de som har kjøpt. Han kunne fremvise gyldig billett da kontrolløren spurte han i dag.

- Men jeg kan være enig i at færre hadde sneket hvis prisene hadde vært lavere. I Oslo er det veldig lett å snike på trikk eller t-bane og man kan jo bare hoppe på, påpeker han.

Les fra Bergensavisen: Færre sniker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag