RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ser ikke for meg åpning til høsten

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Vi må senke skuldrene, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Onsdag ble statsminister Jens Stoltenberg (Ap) grillet om Lofoten, Vesterålen og Senja i den spontane spørretimen i Stortinget.

- Forrige gang spurte jeg om Ola Borten Moes iver etter å starte oljeboring i høst. Vi syntes Ola Borten Moe gikk for langt, og statsministeren gjorde et hederlig forsøk på å forsvare sin statsråd. Nå er situasjonen snudd, for nå er det Ola Borten Moe som mener statsministeren går for langt, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Det Borten Moe (Sp) ønsker, er åpne for prøveboring i det allerede åpnede området Nordland 6 til høsten, mens Stoltenberg vil ha en konsekvensutredning av helt nye områder.

- Nå må vi roe ned
Området Nordland 6, som ligger sør for Røst, ble åpnet for petroleumsvirksomhet i 1994. Leteboringen ble stanset i 2001, og nå råder altså olje- og energiministeren sitt parti til å gå inn for å gjenoppta boringen allerede til høsten.

Det avviste imidlertid statsministeren i Stortinget.

- Jeg ser ikke for meg åpning av Nordland 6 til høsten. Nå må vi roe ned. Vi må ta det skrittvis, i stedet for å se for oss aktivitet der til høsten, slo Stoltenberg fast, og la til:

- Vi må senke skuldrene.

- Hvilken informasjon sitter Ap med?
I forrige uke ble det kjent at et klart flertall i Arbeiderpartiets programkomité sier ja til en konsekvensutredning med tanke på å åpne for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hareide påpekte i spørretimen at samtlige av regjeringens miljøfaglige etater, alle fiskeriorganisasjonene og miljøorganisasjonene sier nei til en konsekvensutrending.

- Hvilken informasjon er det Arbeiderpartiet sitter med, som ikke de miljøfaglige etatene har, fiskerne eller miljøorganisasjonene? spurte Hareide.

- Det er ikke avgjort
Stoltenberg påpekte at regjeringens politikk står fast.

- Jeg tror vi skal skille mellom to ting. Det er hva som er regjeringens politikk, og den diskusjonen som helt naturlig foregår i de ulike partiene om hva som skal være deres politikk i neste periode, sa han.

- Det er en diskusjon om hva som skal være Arbeiderpartiets standpunkt foran neste valg. Det er ikke avgjort. Det har kommet et forslag fra programkomiteen, så skal Arbeiderpartiet senere presentere sitt standpunkt, sa Stoltenberg.

Arbeiderpartiets skal ta sin endelige beslutning om en konsekvensutredning på landsmøtet i april.

- Jeg vil presisere en ting. En konsekvensutredning er ikke det samme som at vi skal sette i gang aktivitet, men det er en forutsetning for å åpne et område, sa Stoltenberg i spørretimen.

- Ingen åpning i høst
Hareide presiserte at man aldri har hatt en konsekvensutredning uten at deler av området som blir vurdert, har blitt åpnet.

- Vi har aldri hatt det uten at enkelte deler av områdene er blitt åpnet. Derfor er det all grunn til å tro at noen av områdene blir åpnet, sa han.

Stoltenberg repliserte med at dersom man er i tvil, skal man være for en konsekvensutrending.

Venstre vil har vern
Venstre fremmet onsdag også et forslag om å gi Lofoten, Vesterålen og Senja et varig vern.

- Vi har den kunnskapen vi trenger for å konkludere. Dette er et naturområde som er så viktig og sårbart for oss, at vi trenger varig vern. Om det skal være et område som i det hele tatt skal vernes, så må det være dette området med de viktige naturressursene, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere