RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ser på seg selv som en gud

Sist oppdatert:
Voldsforsker sier Utøya-massakren har en rekke likhetstrekk med tidligere skolemassakre.

Anders Behring Breivik (32) er siktet for allmennfarlige forbrytelser for bombeattentatet ved Regjeringskvartalet og massakren på Utøya fredag. Dette faller inn under terrorhandling og bærer en strafferamme på 21 år i fengsel, opplyste politiet på en pressekonferanse. 32-åringen avhøres av politiet lørdag formiddag.

Minst 91 mennesker ble drept i massakren på Utøya og i bombeattentatet i Oslo. Politiet utelukker ikke at tallene på drepte vil stige.

32-åringen har selv lagt ut en rekke kommentarer på sosiale medier som tyder på at han har svært høyreekstremistiske holdninger. Politiet beskriver den pågrepne gjerningsmannen som en kristenfundamentalist.

- Det at folk kan ha en ideologi som de framfører og diskuterer er en ting, men det å gå til det skrittet å drepe masse mennesker på grunn av ideologien er et veldig stort sprang som hører sjeldenheten til. Dette hører til diktatorene hvor man nærmest ser på seg selv som en gud som har rett til å gjøre ekstreme ting, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til Nettavisen.

- Dette er ting vi stort sett bare ser på film. Det er helt utenkelig, sier hun.

Store psykopatiske trekk
Fredagens hendelser minner om skolemassakre som Vesten har vært vitne til i USA, Finland og Tyskland. Bjørnebekk er Norges fremste forsker på massakre, og sier det finnes likhetstrekk mellom fredagens hendelse og andre massakre ved blant annet Columbine, Virginia Tech og massakrene i Finland.

- Det å kunne gjøre sånne ting innebærer en ekstrem grad av egoisme eller kynisme. Det er noe av det som går igjen hos gjerningspersonene, og at det er store psykopatiske trekk, storhetstanker, at det er planlagt og i den planleggingen finner du nettopp denne kynismen, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til Nettavisen.

- Dette er antisosiale mennesker som har sterke psykopatiske trekk. Av og til har de med medhjelpere som også har store personlighetsforstyrrelser, og som har en virkelighetsoppfatning som grenser til den psykotiske.

- Så er det en gruppe som har disse virkelighetsfordreiningene med storhetstanker med en tenkning omkring humanitet som er helt forstyrret. Den tredje gruppen som er beskrevet, er personer som har opplevd store traumer selv i oppveksten, sier hun.

Fikk ikke noen forvarsel
I tidligere massakre har det forekommet at gjerningspersoner har varslet om planlagte massakre ved å legge ut advarsler på blant annet Internett kort tid før ugjerningen begås. Men politiet i Oslo har gjentatte ganger understreket at de ikke fikk noen forvarsel om fredagens tragedie.

- Man ser jo også at alle disse hendelsene er unike, men det er også likhetstrekk. Det som er vanlig med slike massakrer er at det lekkes til noen på forhånd, enten på Internett eller til noen de kjenner, men det blir ikke tatt alvorlig, sier hun.

- Det som går igjen på skolemassakre er at de er veldig godt planlagt, gjerne et helt år i forveien hvor de planlegger bombelaging, og hvordan de skal skaffe våpen.

Voldsutøvelse må læres
Videre sier Bjørnebekk at denne typen voldsutøvelse er noe som må læres.

- Dette er sjanger som læres. Vi vet at aggresjon er en tilstand, mens vold er noe som læres enten av personer man er i kontakt med, eller ved å se og studere hvordan vold utøves i media og i fiksjonen. I skolemassakrene så er veldig mange helt hektet på voldelige dataspill, sier Bjørnebekk.

32-åringen skal ha vært engasjert i online-spillet World of Warcraft.

I flere kjente skolemassakre i både Finland, Tyskland og USA har gjerningspersonene valgt å begå selvmord etter massakren. Den mistenkte 32-åringen ble imidlertid pågrepet i live.

- Dette er litt opp og ned. I Columbine hadde de nok tenkt til å flykte, men ofte blir de (gjerningspersonene bak massakre) drept av politiet. Noen har overlevd og sitter i fengsel, men det man vel kan si, er at for noen så er det tilrettelagt for et selvdrap hvor de tar med seg en mengde i døden. Du kan si at det er ulike personlighetsforstyrrelser. En med veldig sterke psykopatiske trekk vil i større grad velge ikke å drepe seg selv enn andre personer som ikke har så sterke forstyrrelser, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere