- Shame on Norway!

Foto: Bendik Bjerknes (Nettavisen)

Norge bør ta seg sammen å slutte og dilte servilt etter Storebror USA, var budskapet under dagens støttemarkering for Edward Snowden.

11.07.13 18:06

Anne Berit Jensen og Tormod Reidar Berntsen står sammen med tre venner mens de holder hvite plakater påtrykket «Gi Snowden asyl», smiler og utveksler indignasjon over det de oppfatter som en unnfallen norsk stat overfor USA.

- Disse trykket jeg opp på printeren hjemme i går kveld, forteller Jensen mens hun med en håndbevegelse peker ut seks plakater fordelt på gjengen som har møtt opp til støttemarkeringen foran Stortinget.

Alle er skjønt enige om at dette er det minste de kan gjøre for å vise sin solidaritet med en mann som i skrivende stund jages av verdenshistoriens mektigste supermakt.

Mens Jensen og de andre, sammen med flere titalls likesinnede står på plassen foran Stortinget denne solfylte torsdagsformiddagen, er varsleren Edward Snowdens videre skjebne høyst uviss.

Står alene

- Dette angår oss alle, sier Anne Berit Jensen med alvorlig stemme.

- Vi har vel overvåkingslover her i landet? Likevel er det helt greit at USA overvåker oss og andre land. Nei, Snowden står helt alene, sukker hun.

Foran en liten mur aktivister med plakater og portretter av Snowden trer Beate Ekeløve Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International.

Ekeløve Slydal åpner sin appell med en gjennomgang av saken siden Snowdens lekkasjer eksploderte på verdensscenen i juni.

- Og hva har han gjort, spør hun retorisk før hun svarer seg selv:

- Han har avslørt at USA bryter menneskerettighetene, og for det er han tiltalt for spionasje og kan i ytterste konsekvens dømmes til døden!

Feige allierte

Ekeløve Slydal fortsetter med å snakke om Bolivias president Evo Morales´ fly som ble tvunget til å lande i Wien etter mistanke om at tidenes mest ettersøkte 30-åring befant seg om bord.

- De europeiske lederne løfter ikke en finger for å beskytte Snowden, konstaterer Amnestys utsending før hun med sarkastisk tonefall legger til:

- Som gode allierte handler man ikke på tvers av USAs interesser.

Avslutningsvis nevner hun tidligere amerikanske varslere som er blitt fengslet under ”umenneskelige og nedverdigende” forhold, før hun sier at den norske stat ikke bør utlevere Edward Snowden.

- Norge lar hensynet til menneskerettigheter vike for Storebror USA, shame on you Norway!

Norges svik

Applaus og bifall fra de fremmøtte før andre og siste appellant trer fram, Eugene Schoulgin, norsk visepresident i PEN Internasjonal.

Han snakker om fredsnasjonen Norges svik mot ytringsfriheten, «en av våre mest sårbare rettigheter», og viser til Nürnberg-dommen i kjølvannet av andre verdenskrig og makthavernes strafferettslige ansvar – hevder videre at «whistlebloweren blir stadig viktigere».

- Norge er et lite og feigt land, som sitter stille i båten og lar USA styre, sier Schoulgin med harmdirrende røst, før han avslutter med en oppfordring til de folkevalgte i bygningen foran de fremmøtte:

- Vi krever at Snowdens sak blir skikkelig behandlet og belyst, og ber igjen om at han tilbys opphold i Norge.

Foto: Bendik Bjerknes (Nettavisen)

Mot ambassaden

Etter de to appellene gjetes mengden i retning markeringens endestopp med Amnestys utsending i front – den Amerikanske ambassaden.

På vei mot Slottets omstridte nabo får Nettavisens utsendte hengt seg på Schoulgin, som ved siden av vervet i PEN er forfatter bosatt i Tyrkia og visepresident i PEN International.

- Hva tenker du om reaksjonen på Snowdens avsløringer her i Norge?

- Engasjementet generelt er dårlig, men det er jo fint her, sier han og slår ut med hånden mot plassen vi er i ferd med å forlate, men dette dreier seg altså om et av de mest flagrante brudd på menneskerettighetene i moderne historie, legger han til.

Schoulgin hevder at Snowdens avsløringer tok USA med buksene nede:

- Nå forsvarer de seg selvfølgelig med at alle land er like fæle, som alle skurker gjør når de blir tatt på fersken. Likevel er det jo riktig som Stanghelle (politisk red. i Aftenposten, journ.anm.) sier, at det er naivt å bli sjokkert, men omfanget er rystende, slår han fast.

Lenge siden 70-tallet

Schoulgin er på tross av at han har passert sytti år rask til bens, Nettavisens utsendte må passe på for ikke å falle av der vi haster forbi turister og trafikk med nesene vendt mot ambassaden.

- Hvordan syns du myndighetene i Norge har taklet denne saken?

- Norske politikere er tause vitner og knehøner, de har ikke ryggrad til å oppføre seg anstendig. Hvor ble det av vår selvfølelse og stolthet, spør han oppgitt.

- Hva med dine forfatterkolleger, føler du at de har engasjert seg?

- Jeg er ikke veldig imponert over norske forfattere. Syttitallet synes langt unna, svarer han lakonisk.

Foto: Bendik Bjerknes (Nettavisen)

Slåss i motvind

På spørsmål om han ser noen likheter mellom den fengslede Bradley Manning og den jagede Edward Snowden svarer han at han er mer opptatt av forskjellene, men at den Israelske atomteknikeren og varsleren Mordechai Vanunu (som også har søkt asyl i Norge, og fått avslag, journ.anm.) har mange fellestrekk med Snowden. Selv møtte han Vanunu for noen år siden i Jerusalem – et møte som medførte tre måneders isolat for varsleren som fortsatt sitter i husarrest til tross for at han har sonet sin dom.

- Alt som har skjedd etter 9/11 har vært nedslående for ytringsfriheten. Vi slåss i motvind, sukker Eugene Schoulgin idet vi når fram til ambassaden.

Nye slagord lyder takfast fra menneskemengden som holdes på trygg avstand til ambassaden:

Yes we can protect this man! Yes we can protect this man!

Human rights first! Human rights first!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.