RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Short RCL!

Sist oppdatert:
Det innflytelsesrike amerikanske businessbladet Forbes anbefaler å shortselge aksjer i Royal Caribbean, og ikke dekke seg inn igjen før aksjen er halvert
Forbes har sett på Royal Caribbean i sin spalte for aksjeanbefalinger i siste nummer, og konklusjonen er ikke nådig.

Bladet anbefaler å shortselge aksjen, og ikke dekke seg inn igjen før den når 9 dollar. I går sluttet aksjen på 19,40 dollar i USA, tilsvarende 130 kroner.

Forbes medgir at aksjen tilsynelatende virker billig på 11 ganger resultatet de siste fire kvartalene, sammenlignet med 17 ganger for hovedkonkurrenten Carnival.

Men så fortsetter det:

- Omsetningen er svak - selv om du lett kunne få det motsatte inntrykket fra pressemeldingene. Royal blåser opp omsetningen ved å inkludere passasjerenes flybilletter til ombordstigningsstedet, reisebyråkommisjoner, turer i land og ting som selges ombord. Siden flyselskaper og andre selgere får disse pengene, er dette ikke noen god indikator på Royals evne til å tiltrekke seg og holde på kunder, skriver Forbes.

- Selskpaet meldte at omsetningen økte hyggelige 9 prosent i 2002 til 3,4 milliarder dollar. Men kutt vekk fettet, og de hadde et fall på 0,7 prosent (på en pr. passasjer-, pr. cruise-basis).

Forbes medgir at også andre cruiserederier gjør dette, men mener RCL er verst, og skriver at Carnival hadde en omsetningsvekst i fjor på 3,7 prosent, selv utenom disse ekstrainntektene.

Det medgis også at RCL nå rapporterer dette åpnere enn før. Omsetningen i første kvartal økte 10 prosent på gamlemåten, men bare 3,9 prosent, når andres inntekter holdes utenom.

- Dette forgjeldede selskapet (gjelden er 55 prosent av totalkapitalen) trenger robust vekst for å nedbetale opplåningen for nye skip; selskapet økte kapasiteten med 15 prosent i 2002 og 12 prosent dette året. Men det er ikke godt nok når omsetningen krymper. Avkastningen på kapitalen er labre 3,7 prosent. Short aksjen, dekk inn på 9 dollar, er konklusjonen fra USAs kanskje mest innflytelsesrike finansmagasin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere