*Nettavisen* Nyheter.

- Sigrid kan ha hatt kontakt med «stalkere» og straffedømte på Facebook

Foto: Privat/Facebook

- Derfor er det viktig å få tilgang til hennes Facebook-konto, sier politiet.

13.08.12 04:31

Fem dager er gått siden 16-årige Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant da hun var på vei fra en venninne på Østensjø i Oslo.

- Vi jobber fremdeles med det for øye at vi skal finne Sigrid i live. Derfor pågår etterforskningen for full styrke gjennom helgen. Det har kommet 1000-1100 passer. Foreløpig har verken tips eller annen informasjon bragt oss videre i sakene. Bilførerne har fortsatt ikke meldt seg, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde på pressekonferansen 12:30 i dag.

De to bilførerne som etterlyses er sjåføren av en sølgrå Golf som kjørte i Låveveien, og sjåføren av bilen som sto parkert med lysene på ved Østensjø Kanvas-barnehage ved 00.15-tiden.

Politiet har også fått svar på analyser av sokkene som ble funnet.

- Vedrørende sokken som er funnet ved barnehagen ved Låveveien, så er den Sigrids. Det var ventet. Den andre sokken, funnet ved Skullerud, er ikke det ikke DNA-spor på. Ut fra andre opplysninger i saken så anntar vi at den ikke tilhørte Sigrid, sier Rohde.

Presser Facebook
Vedrørerende innsyn til Facebook, har politiet skrevet en rettsanmodning som går tjenestevei videre ned til USA.

- Politiet har fortsatt ikke fått tilgang til kontoen. Facebook har selv lest og anslått hva som er relevant, men det er ikke nok. Det er ingen som ikke sitter tett på etterforskningen som kan vurdere hva som er relevant for saken, sier Rohde.

- Det kan være personer som er tidligere straffedømt og såkalte stalkere, informasjon som Facebook ikke har tilgang til, legger hun til.

Facebook: - Vi frigir aldri passordet

- Full tilgang til kontoen får de ikke. Det er vårt prinsipp at vi aldri, under noen omstendighet, frigir personlig innloggingsinformasjon til en tredjepart til noen, noe sted i verden, sa talsmannen for Facebook i Norden, Jan Fredriksson, til Nettavisen torsdag kveld.

Kastet seg selv ut
Politiet hadde tilgang til Facebook via iPhone-app-en på Sigrids mobil. Men så ba de Facebook om å sikre kontoen, og en utilsiktet virkning av dette ble at alle som var pålogget ble kastet ut.

- Vi måtte prioritere. Det var viktig å ha tilgang til kontoen, men viktigere at andre ikke hadde det. Dermed måtte vi fryse kontoen hennes, og det er vi glade for at Facebook gjorde etter vår forespørsel, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til NRK Østlandssendingen.

1100 tips har kommet inn etter at 16-årige Sigrid Schjetne forsvant, men ingen har sett ungjenta gå fra venninnen til barnehagen. Samtidig har politiet fått inn store mengder klær og eiendeler, men ingen av disse er knyttet til Sigrid.

Politiet ber om tips i saken. Tips kan ringes inn på politiets tipsnummer 22 66 96 00. Har du informasjon til Nettavisen, send mail til vaktsjef@nettavisen.no

Politiet varsler samme etterforskningstrykk i helgen, men kommer nå ikke til å invitere til regelmessieg pressekonferanser.

Vanskelig etterforskning
Etter fem dager står politiet helt fast og har iverksatt tiltak for å prøve å drive etterforskningen fremover.

  • Politiet offentliggjorde bilder fra overvåkingskameraer i håp om å få flere tips fra publikum. Bildene ble tatt på 69-bussen ved Tveita. Målet er å gjøre flere oppmerksomme på hvordan jenta kan ha sett ut kvelden hun forsvant. Hun var ikledd dongerishorts, grå singlett over en blå hettegenser. Hun kan ha hatt en brun skinnveske med seg. Illustrasjon av den blå hettegenseren er frigitt.
  • De ber nå føreren av en sølvgrå Volkswagen Golf som kjørte opp Låveveien mot Statoil-stasjonen om å melde seg. Politiet har fått tips om flere biler, men har så langt bare snakket med en sjåfør.
  • Facebooks-policy forbyr å gi politiet adgang til kontoen til Sigrid. Facebook vil foreta sin egen etterforskning. Men kontoen skal nå være sikret slik at ingen kan slette innholdet.
  • Politiet vet ikke om det var Sigrid som skrek den aktuelle natten. Flere vitner har hørt skrik, men Rohde forteller at andre vitner har sagt at det ikke var skriking. Politiet tror at det kan ha kommet skriking fra fester i området, og ber derfor om hjelp til å identifisere festene i boligområdene rundt barnehagen.
  • Ingen har sett Sigrid på veien fra venninnen til barnehagen. I flere dager har politiet forsøkt å rekonstruere nøyaktig hvilken vei Sigrid tok fra venninnen, men dette har de ikke lykkes med.
  • Sigrids mobiltelefon, Converse-sko og sokk ble funnet ved barnehagen. Det letes etter fingeravtrykk på mobiltelefonen.
  • Sokken av samme type som ble funnet ved Skullerud, nesten to kilometer unna, tilhørte trolig ikke Sigrid.
  • Det er funnet en stor mengde gjenstander etter omfattende søk siden søndag, men ingen av dem er funnet interessante nok til en dypere analyse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anette Karlsen, NTB scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.