*Nettavisen* Nyheter.

- Sikker på at han er skyldig

Foto: Erik Holsvik (Rogalands Avis)

I morgen starter «Birkedal-saken».

06.02.12 11:08

Trond Birkedal risikerer to års fengsel for det alvorligste tilfellet i tiltalen, men han vil kjempe for å bli trodd på at den er feil.

Rettssaken starter tirsdag morgen med vitneavhør av gutten som har anmeldt Trond Birkedal for seksuell omgang med barn under 16 år.

Den tidligere Frp-politikeren valgte å legge alle kort på bordet da han ble arrestert for ulovlig filming i mars i fjor, men i ettertid dukket anmeldelsen fra den nå 18 år gamle gutten opp.

Fortalte historien i Dagbladet
Det spesielle i denne anmeldelsen er blant annet at vedkommende først valgte å gå ut i media med historien, før han i anmeldte Birkedal.

Det er også dette forholdet som var kjent for partiledelsen, og som gjør at tidligere generalsekretær Geir Moe skal vitne.

Moe sjekket, som Frp-generalsekretær, det påståtte forholdet lenge før saken ble offentlig kjent, men valgte å tro på Birkedals forklaring.

Hva som skjedde på Hotel Royal Christiania i Oslo 14. april i 2008 vet bare de som var til stede, men Birkedal brånekter for at han har gjort noe ulovlig.

18-åringen er åpen homofil, og har også sin egen blogg.

En troverdighetskamp
- Det er ingen tekniske eller andre bevis for dette forholdet i tiltalen. Birkedal har erkjent de andre forholdene, men dette punktet har han hele tiden nektet for. Da blir det opp til retten hvem de skal tro på, sier Arvid Sjødin, Birkedals forsvarer til Rogalands Avis.

Advokaten vil ikke forhåndsprosedere saken i RA, men sier at foreldelse og tilståelseseffekten taler for at Birkedal kan slippe fengsel, men det avgjørende er om han blir trodd på det alvorligste punktet i tiltalen.

Birkedal var en medievant offentlig person da «bomben» om hans privatliv sprakk i fjor, noe som gjorde at saken har fått stor oppmerksomhet i alle mediekanaler.

Han har de siste månedene engasjert sin egen talsperson, Terje Helland, som hjelper ham med mediehenvendelsene.

Nekter intervjuer
De har i samarbeid kommet fram til å nedlegge fotoforbud av Birkedal under rettssaken. Dette forbudet gjelder også til og fra Stavanger tinghus.

Birkedal ønsker ikke å forhåndsprosedere saken, og har til nå nektet å gi intervjuer før rettssaken er ferdig.

- Sikker på at han er skyldig
Den nå 18 år gamle gutten ser fram til å bli ferdig med saken som har preget ham de siste årene.

Hege Salomon er bistandsadvokaten til gutten som mener seg misbrukt av Trond Birkedal, og hun bekrefter at det ikke foreligger konkrete bevis, men at vitneforklaringene er bevis.

- Min klient er like sikker på at Birkedal er skyldig etter tiltalen, som han mener han er uskyldig. Min klients forklaring vil underbygge dette, og i tillegg vil vi føre to vitner som skal si noe om de skadevirkningene denne saken har hatt på min klient, sier advokat Hege Salomon til RA.

Vi intervjuer henne på telefonen, mens klienten er til stede på hennes kontor.

- Min klient mener at Birkedal har utnyttet sin maktposisjon, sier hun.

Salomon forteller at gutten de siste årene har slitt med å fullføre utdannelsen, og at saken har preget ham sterkt.

- Han ser fram til å bli ferdig med saken. Han ønsker å gå videre i livet, men alt har stått på vent, sier bistandsadvokaten til RA.

Les flere saker hos Rogalands Avis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.