RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lisa Kessler (Ap)

- Sjakkmester skal ha bitt politimann

Sist oppdatert:
Risikerer fengselsstraff etter støttemarkering for Pussy Riot.

Den tidligere sjakkmesteren Garry Kasparov (49) har blitt avhørt av russisk politi, etter anklager om at han bet en politimann. Hendelsen skal angivelig ha skjedd under en støttedemonstrasjon for kvinnene i punkbandet Pussy Riot.

Demonstrasjonen fant sted i Moskva kort tid etter at de tre kvinnene i Pussy Riot ble dømt til to års fengsel fredag forrige uke.

49-åringen er én av flere titalls demonstranter som ble anholdt av politiet under støttemarkeringen.

- Fem års fengsel
Kasparov kan risikere fem års fengsel dersom han skulle bli dømt for å ha angrepet en offentlig tjenestemann. Selv hevder Kasparov at han sto og snakket med en journalist da han ble pågrepet av politiet.

Den tidligere verdensmesteren i sjakk har i flere år vært en sterk kritiker av makteliten i Russland. Da tidligere president Dmitrij Medvedev besøkte Norge for to år siden, sa Kasparov at Norge ikke legger nok press på Russland i forhold til brudd menneskerettigheter.

- Norge er som veldig mange andre land dobbeltmoralske i dette spørsmålet ved å late som at Russland er et demokrati, uttalte Kasparov til Nettavisen.

- Det ser vi for eksempel ved den enorme mottakelsen Medvedev fikk i går.

- Bestillingsdom
De tre kvinnene fra punkbandet Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova (23), Maria Alyokhina (24) og Yekaterina Samutsevich (29), er dømt for å ha skapt offentlig uro og spredd religiøst hat, etter at de i februar tok seg inn i en russiskortodoks domkirke i Moskva. Der spilte de en låt med hard kritikk av president Vladimir Putin og ba om at jomfru Maria måtte jage ham bort.

Flere kritikere hevder dommen mot Pussy Riot var bestilt av Putin. Russland-ekspert og NUPI-forsker, Jakub M. Godzimirski, har tidligere uttalt at det ikke er utenkelig at rettssaken mot punkbandet ender med en bestillingsdom.

- Det som ofte sies om det russiske rettsvesenet, er at de er kjent for å ha noe som kalles for telefonjus. Det er et begrep som er ukjent i andre land. Det er rett og slett at de som skal dømme menneskene (dommerne), kan få en telefon fra en høytstående politiker som skal fortelle dem hva dommen skal bli til slutt, uttalte Godzimirski til Nettavisen før dommen ble avsagt.

Kraftige reaksjoner
Rettssaken mot punkbandet har høstet kraftige internasjonale reaksjoner.

Norge hadde følgende offisielle uttalelse da dommen ble kjent fredag.

- Dommen er i utakt med en grunnleggende rett til ytringsfrihet og alternative uttrykksformer og bryter med klare europeiske normer, uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Dommen synes også å bryte med prinsippet om at det bør være samsvar mellom alvorlighetsgraden i et lovbrudd og straffeutmålingen. Gjennomføringen av rettssaken mot de tre kvinnene ser ikke ut til å ha tilfredsstilt de rettsstatlige standarder en burde kunne forvente. Dette føyer seg inn i et mønster av tilstramming i forhold til menneskerettighetene i Russland og gir grunn til bekymring, sa utenriksministeren.

- Norge er forsiktige
Amnesty Norge har reagert på at det ikke kom noen krass kommentar fra norske myndigheter før dommen falt fredag. Generalsekretær John Peder Egenæs har tidligere uttalt at han ikke var overrasket av tausheten.

- Det er bare å ta en titt på kartet: Russland er en gigantisk nabo. Her er det store politiske og økonomiske interesser. Norske myndigheter er forsiktige, sa Egenæs i en uttalelse.

Kilder: The Telegraph, The Times, Amnesty, Utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere