RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

- Sjokkerende avsløringer

Sist oppdatert:
Aps partisekretær mener altfor mange nordmenn aksepterer et todelt arbeidsmarked, blant annet med billig polsk arbeidskraft.

Aps partisekretær Raymond Johansen liker dårlig at nordmenns aksept av et todelt arbeidsmarked ser ut til å bli stadig større.

- Vi har stadig sjokkerende avsløringer når det gjelder blant annet ren utbytting av polsk arbeidskraft. Endel aktører i byggebransjen driver rene Texas-virksomheter i så måte, sier Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er slett ikke uvanlig med polske arbeidere som jobber for rundt 50 kroner timen, og Johansen frykter at en slik todeling av arbeidsmarkedet også kan ramme selve velferdsstaten på sikt. Ap-sekretæren mener alle har et ansvar for å motvirke utviklingen.

- Disse arbeiderne jobber gjerne knallhardt på luselønn, og selvfølgelig har de krav på rettigheter på linje med norske arbeidstakere når de blir utslitte av å jobbe. Da har de krav på trygd. Dermed vil denne todelingen ramme velferdsmodellen vår, frykter partisekretæren.

Johansen har imidlertid noen tiltak fra myndighetene som kan motvirke todelingen.

- Fra 2010 får bedrifter solidaransvar for lønn, og blir på den måten ansvarliggjort. Vi må styrke arbeidstilsynet, og jobbe for internasjonale kjøreregler gjennom ILO (International Labour Organization). Dette er jo et internasjonalt problem. For eksempel er den billige arbeidskraften i Polen fra Russland og Ukraina, sier Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere