- Skal bli mye mer forsiktig

Foto: Ragnhild Meland (Mediehuset Nettavisen)

Skadelegevakten i Oslo behandler mellom 30 og 40 bruddskader hver dag som følger av hålka. Magnolia Rojas (47) er en av de uheldige.

Klokka er litt over ett på Oslo skadelegevakt onsdag. Og det er forholdsvis rolig. Mellom 15 og 20 personer venter på hjelp.

Armbrudd
Magnolia Rojas er en av dem som har vært uheldig på glattisen denne vinteren.

- Jeg gikk av bussen ved Alexander Kiellands plass og skulle ta en snarvei når jeg krysset veien. Det viste deg seg at det var veldig glatt og jeg falt, forteller hun til Nettavisen.

Brudd i høyre arm var dermed et faktum og den lilla gipsen må sitte på minst i fire uker.

- Jeg pleier å være veldig forsiktig når det er så glatt ute og ta på meg ordentlig fottøy, sier hun videre.

Ikke vant til isdekte gater
Rojas er opprinnelig fra Guatemala, men har bodd i Norge i mange år, men første gang hun har vært uheldig og falt på isen.

- Når jeg først flyttet hit var jeg veldig redd for å falle, jeg var jo ikke vant til isdekte gater, understreker Rojas.

Hun går fortiden på voksenopplæring og er avhengig av høyre arm for å kunne skrive.

- Jeg forsøker å lære meg å skrive med venstrehånden, men det ser ut som det er en treåring som har vært på ferde. Heldigvis har jeg gode klassekamerater som hjelper meg, sier hun videre.

Flest unge
Det har vært travle uker for Oslo Skadelegevakt etter at det ble skikkelig hålkeføre, de behandler mellom 30 og 40 personer i døgnet med bruddskader som følge av is og hålke.

- Det har vært svært glatt de siste tre ukene, så vi har mye å gjøre, sier seksjonsoverlege ved Oslo Skadelegevakt, Knut Melhus til Nettavisen

Og det er de yngre som dominerer.

- Gjennomsnittsalderen synker for pasienter som har falt på hålka, og ligger på rundt 50 år. De som faller på isen er unge aktive mennesker. De eldre holder seg inne når det er så glatt, sier han videre.

Bedre hjemmetilbud
Det gir han hjemmetjenesten æren for.

- Hjemmetilbudet har bedret seg, så de eldre kan få noen til å dra ut å handle for dem, slik at de slipper å gjøre det selv, sier han videre.

Alle typer skader

40 til 45 prosent av de som har falt på hålka og må oppsøke legevakten, har bruddskader.

- Vi ser alle typer skader. Brudd i håndledd, ankler, ribbein, skulder og lårhals er de mest vanlige skadene, forteller Melhus.

De jobber på spreng for å hjelpe alle så fort som mulig.

- I januar måtte bare 11 prosent vente mer enn en time på å få hjelp på legevakten, og det er veldig bra. Det er hardt arbeid som ligger bak, understreker seksjonsoverlegen.

Kvinnene dominerer

Når det gjelder kjønnsfordeling er det flest kvinner som skader seg på hålka.

- Kanskje menn kjører mer bil, mens kvinnene må ta bussen, spør Melhus retorisk.

-Avpass farten
Han ber nå folk om å være ekstra oppmerksomme på at det er glatt ute, hvis man vil unngå å sitte med gips i flere uker.

- Det burde ikke komme overraskende på folk at det er glatt ute. Folk må avpasse farten etter forholdene. Ta det litt mer med ro, det er en issvull rundt neste hushjørne, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.