RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Moren til Kari Ann Volden tar et oppgjør med norske politikere.
Moren til Kari Ann Volden tar et oppgjør med norske politikere. Foto: Privat (Privat)

- Skal de bli gatebarn?

Sist oppdatert:
Ordfører går til angrep på statsråd Lysbakken.

Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen har skrevet et krast brev til barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV), og krever at han umiddelbart sørger for at Kari Ann Volden får ta barna hjem til Norge og Røst.

Les hele saken i Avisa Nordland her

Det er det siste avslaget på Voldens søknad om å få adoptere de to guttene, som gjør at Ellingsen nå reagerer sterkt.

Inhumant
- For mange av oss som har vært engasjert i saken, oppleves vedtaket som inhumant og urimelig i forhold til barna. Tvillingene er statsløse og «rettsløse» og de er totalt forsvarsløse i en alder av 10 måneder. Ingen har juridisk rett til å ivareta barnas tarv. De vil lett kunne bli offer for tilfeldigheter eller det som verre er, mener Ellingsen, og viser blant annet til hva Haagkonvensjonen sier om å ta hensyn til barnas beste.

- Jeg kan ikke se at dette hensynet er ivaretatt på forsvarlig vis i begrunnelsen for avslaget. Jeg reagerer også kraftig på uttalelser fra direktoratet, som mener at det ikke finnes rettspraksis på dette området. Spørsmålet har heller ikke tidligere vært vurdert av forvaltningen, siterer Ellingsen, og trekker også fram en annen uttalelse i det samme brevet fra direktoratet:

«Vi finner at vesentlige samfunnshensyn her veier tungt for å avvise søknaden, og også at de veier tyngre enn hensynet til de konkrete barna saken gjelder».

Sjokkerende
- Det er sjokkerende og oppsiktsvekkende at et direktorat får seg til å sette en slik formulering på brevark med Direktoratets brevhode. Har vi henfalt til at prinsipper som ikke er prøvd rettslig betyr mer enn forsvarsløse barn i en ytterst sårbar situasjon? Skal deres framtid bli på et eventuelt barnehjem i India eller som gatebarn, eller skal Norge i realiteten landsforvise Volden? Hvor er de gode tradisjonene Norge kan vise til ved å ivareta nordmenns tarv i utlandet? spør en opprørt Ellingsen.

- Alle barn bør ha krav på være ønsket og elsket. Jeg kjenner en person som over alt i verden ønsker å få være mor for disse barna, nemlig Kari Ann Volden. Hun er den eneste person disse to barna kjenner og har et forhold til. At hun er glad i dem må være hevet over enhver tvil. Hun har satset og ofret alt for guttene etter fødselen. Det er også en alminnelig oppfatning at loven var uklar. Med det bakteppe kunne Volden umulig ha innrettet seg på annen måte, mener Røst-ordføreren bestemt.

God oppvekst
Han viser til at Volden har et hus som står tomt og venter på Røst. Der kan de to barna etter Ellingsen mening få en trygg og god oppvekst basert på omsorg og respekt sammen med Kari Ann.

- La oss ikke forspille den sjansen! Det er derfor jeg mener at statsråd Lysbakken må bruke sin instruksjonsmyndighet til å løfte saken ut av det vakuum Direktoratet har plassert den i. Han må snarest mulig sørge for å få satt i gang en normal adopsjonsprosedyre slik at Volden, som norsk statsborger bosatt i Norge med midlertidig opphold i India, får gjennomført en normal adopsjonsprosedyre, krever Ellingsen, og slår fast at prinsippet om barnas beste bør være det aller mest tungtveiende denne saken.

Les flere saker i Avisa Nordland her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere