- Skal dette være en vits?

Foto: SAUL LOEB (AFP)

Reaksjonene etter offentliggjøringen av Barack Obama som vinner av året Nobel fredspris er både positive og negative.

09.10.09 13:46

Oslo (ANB) Fra flere hold uttrykkes det overraskelse.

- Prisen gir en viktig støtte til Obamas budskap om at løsninger skal søkes i FN, at en skal søke dialog før sterkere virkemidler blir tatt i bruk. Samtidig er nedrusting en viktig målsetting. Han har rekt ut en hånd til Midtøsten og således lagt grunnlaget for en ny tone internasjonalt, sier leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete.

Hun mener Nobelkomiteen har gjort et modig valg.

- Jeg håper komiteen tildeling vil gi Barack Obama økt styrke i dette særdeles viktige arbeidet, sier Navarsete, i en pressemelding.

- Kanskje i tidligste laget
Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande mener valget av fredsprisvinner er «svært overraskende og kanskje i tidligste laget».

- Men dette forplikter Obama ytterligere i arbeidet med å forene den muslimske og den vestlige verden, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande i en pressemelding.

- Barack Obama har valgt å bruke dialog fremfor monolog i internasjonalt diplomati i motsetning til sin forgjenger George W. Bush. Tildelingen forplikter også Obama i klimaspørsmålet, som er vår tids store utfordring, sier Skei Grande.

- Øker forventningene
Frps leder Siv Jensen er også overrasket.

- Det er for tidlig å dømme over hvordan han vil prege verden under sin presidentperiode. Han har inspirert mange med sine talegaver og lovnader om fornying og endring. At han nå får fredsprisen øker forventingene til hva han faktisk gjennomfører, sier Jensen.

- En vits?
- Skal dette være en vits? Spør Rød Ungdom.

- Gjennom militært nærvær over store deler av verden, og opptrapping av krigen i Afghanistan som fører til større tap av sivile menneskeliv enn på lenge står Obama og USA framfor noen for en verden preget av krig og uro. Å belønne krigføring med en fredspris framstår bare som en dårlig vits, mener Mari Eifring, leder i Rød Ungdom.

- Overraskende, men gledelig
I FN-sambandet mottas nyheten om prismottakeren også med overraskelse.

- Vi i FN-sambandet synes det er overraskende, men gledelig, at Barack Obama har fått årets fredspris. Vi håper fredsprisen vil gi ekstra press på FNs klimaforhandlinger i København i desember, at han vil fortsette med sitt arbeid for nedrustning og styrke USAs bidrag i FN, noe som er viktig for verdensfreden, sier generalsekretær i FN-sambandet Kari Solholm i en pressemelding.

- Fantastisk spennende
Organisasjonen CARE mener det er fantastisk spennende at Obama får fredsprisen.

Prisen er en anerkjennelse av at han på kort tid har gjort en stor innsats for verdens sikkerhet gjennom nedrusting, dialog og klimaarbeid, skriver CARE i en pressemelding.

- Vi synes det er fantastisk spennende at Obama får fredsprisen. Han er en viktig støttespiller for CARE når det gjelder fattigdomsbekjempelse og kvinners rettigheter, sier CAREs generalsekretær Marte Gerhardsen.

Inntektene fra tv-aksjonen 2009 vil gå til CARE Norge og deres arbeid mot fattigdom.

- Barack Obamas budskap om fokus på kvinner i kampen mot fattigdom går hånd i hånd med årets TV-aksjon CARE, påpeker organisasjonen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag