RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skal vi bombe eller skal vi ikke?

Foto: Kristin Rødland Buick/Amnesty International
Sist oppdatert:
Stor Syria-markering på Youngstorget torsdag kveld.

Torsdag ettermiddag arrangeres det en solidaritetsmarkering for Syria på Youngstorget i Oslo fra klokken 17.00 til 19.00. Politikere fra alle de store partiene holder appell under markeringen som er i regi av Amnesty, Norges Fredsråd, LIM og Minotenk.

Amnesty oppfordrer folk i Oslo til å møte opp og vise solidaritet til medmennesker som lider i Syria. Generalsekretær John Peder Egenæs sier man også kan ta del i markeringen på sosiale medier.

«Uansett hvor du er, kan du være med og vise at du bryr deg! Skriv Syria i håndflaten din og tegn et rødt hjerte. Ta et bilde av deg selv og spre det på Facebook og Twitter med #Syria. Legg det gjerne opp som profilbilde,» oppfordrer generalsekretæren.

- Bombe eller skal vi ikke?
Hundre tusen mennesker er blitt drept i Syria, og seks millioner er på flukt i og utenfor landet. Men det var først etter det kjemiske angrepet, som trolig tok livet av over tusen mennesker, at omverden vurderte seriøst å gripe inn og straffe Assad-regimet med et begrenset militært angrep.

Nå sitter hele verdenssamfunnet og venter spent på hva USAs president Barack Obama bestemmer seg for å gjøre etter at spørsmålet blir vurdert i Kongressen neste uke.

- Hvordan kan vi være her igjen i en situasjon hvor dilemmaet er: Skal vi bombe eller skal vi ikke? Assad-regimet ble ikke forferdelige for to år siden da borgerkrigen startet. Assad-familien hadde terrorisert befolkningen i tiår akkurat som Gaddafi i Libya og Saddam Hussein i Irak. Hvorfor lar verdenssamfunnet disse diktatorene fortsette inntil de kommer til denne berømte «røde linjen» før man gjør noe? sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Må holde trykket oppe
Egenæs tror ikke at en demonstrasjon i Oslo vil umiddelbart endre situasjonen i Syria, men understreker viktigheten av å utnytte den dynamikken som nå eksisterer.

- Vi må signalisere til våre politikere at dette er noe som vi er opptatt av, og noe som gjør oss opprørte og engasjerte, slik at det blir press på alle politiske ledere. Nå er det en dynamikk blant norske politikere siden de er stilt overfor dette dilemmaet. Nå er det om å gjøre å holde trykket oppe, sier Egenæs.

Politikerne Heikki Holmås (SV) Morten Høglund (Frp), Nikolai Astrup (H), Bjørnar Moxnes (R), Rasmus Hansson (MDG), Jan Bøhler (Ap), Abid Q. Raja (V) og Hans Olav Syversen (KrF) skal alle holde appell under solidaritetsmarkering. Egenæs er svært fornøyd med at politikere på tvers av fløyene holder appell.

- Det er et genuint signal om at det politiske Norge tar det som skjer i Syria enda mer på alvor. Nå er det viktig at de fortsetter å legge trykk der de kan legge trykk og bygger allianser der de kan bygge allianser, sier Egenæs.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

FN-sporet
Den norske regjeringens linje er at Norge ikke skal delta i en aksjon i Syria uten mandat fra Sikkerhetsrådet i FN. Selv om opposisjonen skulle overta regjeringsmakten etter valget, så er det lite sannsynlig at utenrikspolitikken endres radikalt på dette området.

Venstre er det eneste partiet i Norge som ikke utelukker et angrep uten FN-mandat. Andre opposisjonspartier har tidligere uttalt at det er lite sannsynlig med et angrep uten FN-støtte.

- Jeg tenker at et militært angrep er siste utvei. Vi skal være sikre på at vi både har et FN-mandat for det, og at det er det riktige totalt sett for å få til den beste løsningen, og at et militært angrep ikke er med på å forhindre en politisk løsning i Syria, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Nettavisen.

- Det er et forferdelig regime. Men vi vet også at det er en opposisjon med tydelig tilknytning til al-Qaida. Det vil si at et militært angrep med FN-mandat på langt nær trenger å være den riktige løsningen. Det som er viktig, er at FN-sporet blir fulgt i den saken, sier Hareide.

Men det er mer eller mindre gitt at både Kina og Russland, som er faste medlemmer i Sikkerhetsrådet, vil legge ned veto mot enhver resolusjon som innebærer et angrep mot Syria.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Toppmøte i Russland
De neste dagene er Russland vertsland for et G20-toppmøte. Syria blir et viktig tema når verdens mektigste samles i St. Petersburg. Det knyttes stor spenning til om de klarer å enes om et eventuelt vedtak i FNs sikkerhetsråd. Russlands president Vladimir Putin har myknet opp litt i forhold til Syria, og har uttalt at han åpner for en FN-resolusjon om det foreligger klare bevis for at Assad sto bak det kjemiske angrepet.

- Putin sier nå at om han får håndfaste bevis, så kan de vurdere en resolusjon som fordømmer Syria, som kanskje igjen kan åpne for en politisk løsning, sier Egenæs.

- Men det er viktig å huske at Russland faktisk har blokkert ethvert tiltak i Sikkerhetsrådet som kunne være en fredelig løsning, sier han.

Ung jente rammet av kjemisk angrep i Syria. Vi advarer mot sterkt innhold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere