*Nettavisen* Nyheter.

- Skaper ingen ny situasjon

Foto: Ina Rosenberg Stavrum (Mediehuset Nettavisen)

Thomas Hylland Eriksen kritiserer regjeringens løsning for Maria Amelie.

22.01.11 20:48

Justisdepartementet meldte fredag at de vil endre regelverket slik at brudd på utlendingsloven fra asylsøkere ikke skal være til hinder for arbeidsinnvandring.

Dette betyr at Madina Salamova – også omtalt som Maria Amelie – kan få sin søknad om arbeidstillatelse behandlet, men søknaden må hun sende etter å ha blitt utsendt til Russland.

- På kollisjonskurs
Sosialantropolog Thomas Hylland-Eriksen kritiserer denne løsningen og omtaler regelendringen som «et dårlig kompromiss».

- Det de har presentert er en dårlig løsning. Den skaper ingen ny situasjon, sier han til Nettavisen.

Salamova har bodd ulovlig i Norge siden 2004, og ble pågrepet 12. januar. Etter fengslingsmøte i Oslo tingrett forrige uke ble det fastslått at skulle deporteres i løpet av to uker.

Departementet vektla i pressemeldingen fredag at asylpolitikken står fast:

- Regjeringen fører en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk, sto det.

Les mer her: Jens endrer reglene for Amelie

Hylland Eriksen deltok lørdag formiddag på en demonstrasjon arrangert av kampanjen «Ingen mennesker er ulovlige». Han har kjent Salamova i flere år og omtaler henne som et «enestående menneske».

- Vi har hatt litt kontakt de siste dagene, men hun har jo hatt nok å stri med siden arrestasjonen, forteller han.

28 organisasjoner står samlet bak kampanjen og en mengde mennesker møtte opp på Youngstorget lørdag formiddag.

- Det er imponerende at engasjementet fortsetter når denne saken har gått så lenge. Men dette handler om mer enn Maria Amelie. Staten og samfunnet er på kollisjonskurs, mener Eriksen.

Stort oppmøte
Fredag kveld viste en ny meningsmåling at nesten halvparten av det norske folk vil at 25-åringen skal forlate landet, skriver VG.

48 prosent mente at hun bør sendes tilbake, viste undersøkelsen. Forrige uke var det bare 27 prosent som mente det samme.

Les mer her: – Folket vil ha Amelie ut av landet

Tirill Sjøvoll fra Papirløse.no, nettstedet for kampanjen, er likevel ikke overrasket over oppmøtet på demonstrasjonen.

- Det er fantastisk at denne saken nå får så mye oppmerksomhet, men det er synd at det måtte noe så drastisk til, sier hun om Maria Amelie-saken.

Krever tidsbegrensning
Kampanjen har pågått siden august, og organisasjonene bak den merket økt engasjement etter at Salamova ble arrestert 12. januar.

- Vårt krav er å sette en grense over hvor lang behandlingstiden skal være. Og barn skal ikke være skadelidende for foreldrenes valg.

Salamova har daglig meldeplikt fram til 27. januar da fristen for utsendelse går ut. Hylland Eriksen håper på en ny løsning for henne innen den tid.

- Jeg håper at hun begynner å jobbe for Teknisk Ukeblad og at saken hennes blir en snøball for de papirløse generelt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag