RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skapte nesten en ny atomkrise

Foto: TEPCO (Afp)
Sist oppdatert:

- Det at en rotte kan føre til denne type konsekvenser, viser bare hvor ustabil hele situasjonen er, sier Bellona.

Denne uken oppsto nok en krisesituasjon ved atomkraftverket Fukushima i Japan. Et strømbrudd førte til at kjølesystemer, som kjøler ned brukt atombrensel, sluttet å virke.

Dette førte til at temperauren begynte å stige i tre brenselbassenger, noe som kunne ført til en ny radioaktiv katastrofe.

Det er selskapet TEPCO (Tokyo Electric Power Co) som drifter atomkraftverket som ble ødelagt i tsunamien som skylte innover den japanske østkysten i mars 2011.

Greenpeace sier den siste hendelsen er nok en bekreftelse på at TEPCO ikke har full kontroll over situasjonen ved det ødelagte atomkraftverket.

- Den umiddelbare faren er nok en gang over, men denne hendelsen viser at det muligens er flere år før det kan sies at de har full kontroll over situasjonen ved Fukushima-anlegget. Om det hadde gått noen få dager til, så hadde det vært fare for utslipp av radioaktiv stråling, sier Frode Pleym fra Greenpeace til Nettavisen på telefon fra Tokyo.

- Tygget over ledninger
Det er en rotte som har fått skylden for det siste strømbruddet, ifølge flere medier. Det antas at rotta, som ble funnet død ved et instrumentbord, trolig har tygget over ledningen og dermed forårsaket strømbruddet.

- Vi har også hørt det, men det vi forholder oss mest til, er at aggregatene ikke fungerte som de skulle, og at vi ikke kan stole på informasjonen fra TEPCO. Den japanske regjeringen kritiserer nok en gang TEPCO for at de informerte regjeringen med veldig feil informasjon, sier Pleym.

Bellona er også rystet over at en gnager kunne føre til en så farlig situasjon ved det nedlagte atomkraftverket.

- Det at en rotte kan føre til denne type konsekvenser, viser bare hvor ustabil hele situasjonen ved kraftanlegget er. Denne ustabile situasjonen kommer til å vare i flere år, kanskje ti år, helt til man får fjernet brenselstavene og reaktorene, sier atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, til Nettavisen.

Gjenopprydning
- Nå driver man og rydder opp, og planen er å begynne å ta ut brenselstavene i reaktor 4 i november. Dette kan ta et drøyt år. Det var i reaktor 4 at situasjonen var mest kritisk og hvor det var mest oppvarming da krisen oppsto for to år siden, sier Bøhmer.

- En ting er hva en rotte kan forårsake. En annen ting er hva et nytt jordskjelv kan forårsake. Byggingen er veldig svekket etter tsunamien, og kontrollsystemene er slått ut, så det skal veldig lite til før situasjonen kommer ut av kontroll, legger han til.

Strømbruddet oppsto allerede mandag, men det tok lang tid før allmennheten ble informert om at det pågikk en situasjon ved atomkraftverket.

- TEPCO er ikke spesielt raske på å informere. Heldigvis gikk det bra denne gangen, sier Pleym.

Verst tenkelige tilfelle
Ingeniører ved atomkraftverket klarte å få deler av strømforsyningen i gang igjen tirsdag, men det var først på onsdagen at TEPCO fikk alle kjølesystemene til å fungere igjen. TEPCO sier det vil ta flere dager før temperaturen i brenselbassengene er tilbake til normalen.

- Hvor galt kunne det ha gått om strømforsyningen ikke hadde blitt gjenopprettet etter kort tid, Pleym?

- Det blir en ren spekulasjon, og det er fortsatt slik at flere hundre tusen mennesker er evakuert fra området rundt atomkraftverket. Hvis værforholdene hadde vært gunstige med lite vind, så hadde vi hatt en del timer og muligens dager før situasjonen ble akutt. Siden det fortsatt er såpass mye stråling i området, og mange fortsatt er evakuert, så er det ingen umiddelbar fare for befolkningen om noe skulle ha skjedd, sier Pleym.

Bøhmer sier det bare ville tatt noen få dager før man igjen kunne ha en situasjon med nye radioaktive utslipp.

- I basseng 4 hadde man fire døgn på seg før situasjonen ble kritisk. Verst tenkelige tilfelle er at vannet i basseng 4 hadde begynt å fordampe og at det oppsto varmeutvikling i brenselet som igjen kunne føre til en nedsmelting. Da kunne vi ha fått et nytt utslipp av radioaktivitet i nærområdet, sier Bøhmer.

Lite informasjon
Bøhmer var i Japan i forrige uke og snakket med lokalbefolkningen om den stadige frykten de lever under. Han forteller at lokalbefolkningen er svært opprørte over at de får så lite informasjon fra både regjeringen og spesielt TEPCO om statusen ved kraftverket.

- Dette fører til uro og usikkerhet fordi man ikke vet hva som skjer, sier Bøhmer.

Pleym sier det er mellom 200.000 og 300.000 mennesker som fortsatt ikke har flyttet tilbake til hjemmene sine etter masseevakueringen i 2011.

- I tillegg er det et antall som har flyttet fordi de ikke føler seg trygge, men det gjelder bare dem som har økonomisk mulighet til å gjøre det, sier han.

Fakta om Fukushima-ulykken i Japan

* 11. mars 2011 ble den nordlige delen av Japan rammet av en voldsom tsunami etter et kraftig jordskjelv. Over 15.000 mennesker omkom i vannmassene.
* Kjempebølgen slo ut kjølesystemene til tre reaktorer ved atomkraftverket Fukushima Daiichi 240 kilometer nord for Tokyo. Alle tre reaktorkjernene smeltet ned.
* Det tok to uker å stabilisere reaktorene. Utslippet av radioaktiv stråling er beregnet til rundt 17 prosent av utslippene etter Tsjernobyl-katastrofen i 1986 – historiens verste atomulykke.
* Så langt myndighetene kjenner til, har ingen så langt dødd eller blitt alvorlig syke som følge av Fukushima-ulykken. Men over 100.000 måtte evakueres fra sine hjem.
* Ulykken i Japan vakte sterke reaksjoner i mange land som bruker atomkraft. Tyskland vedtok å avvikle sine kjernekraftverk, og i andre land ble planlagte atomkraftverk utsatt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere