- Skattekutt er umoderne

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen mener høyrepartienes skattelettelser er umoderne.

23.11.11 21:55

- Høyre og Frp går i stikk motsatt retning enn resten av Europa. Skattekuttpolitikken til disse partiene er utdatert og umoderne, sier lederen av Stortingets finanskomité, Torgeir Micaelsen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap-talsmannen viser til at europeiske land i flere tiår har konkurrert om å ha lavest mulig skatt.

- Etter finanskrisen ser vi et klart brudd med dette. Mange land har nå oppdaget at man ikke kan forvente skattesatser på linje med USA og samtidig få et nordisk velferdsnivå. Det burde være en tankevekker for høyresidens ensidige skattekuttpolitikk, sier Micaelsen.

Skattesatsene har i år blitt økt i både Finland, Frankrike, Italia, Luxembourg, Italia, Portugal og Spania, mens skattesatsene ble økt i Hellas og Storbritannia i fjor.

15 milliarder
I sine alternative statsbudsjetter for 2012 foreslår Frp skattelettelser på 21 milliarder mens Høyre nøyer seg med snaue ti.

- Det betyr et snitt på 15 milliarder kroner. Det er nok til å drifte 16.000 sykehjemsplasser. På fire år blir dette kutt i fellesskapets inntekter på 60 milliarder kroner. Dette vil rokke ved den norske modellen om å skape og dele. Slike skattekutt vil gå på bekostning av velferden, sier Micaelsen.

- Høyre og Frp ville ha store skattekutt som svar på finanskrisen, og i midt en krevende gjeldskrise i Europa er på nytt svaret at Norge skal svekke fellesskapets inntekter. Det er utdatert og umoderne, sier lederen av Stortingets finanskomité.

- I en krevende økonomisk periode for Europa og Norge, bør vi holde fast på det forutsigbare og trygge – ikke prøve noe nytt og spennende, sier Torgeir Micaelsen.

300 milliarder
Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen fnyser av kritikken.

- Det virker som at Micaelsen er mer opptatt av å skape frykt framfor å diskutere konkret politisk innhold, sier Frp-talsmannen.

- Resten av Europa sliter med budsjettunderskudd. Norge har solid overskudd. Dagens skatteinntekter i Norge er 300 milliarder kroner høyere enn de var i 2005. Vi kutter bare 20 av disse milliardene for å øke arbeidsdeltakelsen og øke konkurranseevnen. Hadde Norge kjørt med underskudd, så hadde Micaelsens argumenter hatt noe for seg. Frp bruker bare litt av det økonomiske handlingsrommet til å investere i infrastruktur. Det er fornuftig når det nå blir ledig kapasitet i Europa, sier Solvik-Olsen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.