RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Birthe Steen Hansen (iBergen.no)

- Søker asyl for å selge narko

Narkoselgere fra utlandet utnytter asylsystemet, mener politiet.

(iBergen.no) Onsdag framstilles en afrikansk mann for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

Livnærte seg i parken
I en måneds tid skal han ha solgt både hasj og amfetamin i Nygårdsparken, samtidig som han har hatt opphold på et asylmottak. Mens asylsøknaden hans har vært til behandling hos UDI har han, ifølge politiet, livnært seg som narkolanger i Bergens rusmiljø.

For bare to uker siden ble en nigeriansk asylsøker varetektsfengslet for fire uker i Bergen tingrett. Også han er siktet for salg av narkotika mens han avventet svar på asylsøknaden.

- Et stort problem
Nå frykter bergenspolitiet at utenlandske narkoselgere misbruker asylsystemet for å selge stoff i Norge.

- Det mistenker vi i aller høyeste grad. Vi oppfatter dette som et stort problem og har til nå et titalls saker der asylsøkere har solgt i Nygårdsparken, sier leder for bergenpolitiets spesialseksjon, Jørn Solsvik til iBergen.no.

Organisert
Fenomenet er allerede godt kjent i Oslo. Den siste uken har VG avslørt hvordan tilsynelatende organiserte asylsøkere opererer i hovedstadens kjente narkostrøk.

Også i Bergen tror politiet at virksomheten er organisert.

- Langerne har selv fortalt oss at dette er organisert. De får betaling for å gjøre «jobben» med å selge, mens det sitter bakmenn enten i utlandet eller Norge, sier Solsvik.

- Kjenner systemet
Alle som søker asyl i Norge har krav på å få søknaden vurdert. Det kan ta UDI opptil flere måneder å behandle en asylsøknad, avhengig av sakstypen. Behandlingstiden forlenges når søkerens identitet er ubekreftet eller falsk, noe politiet tror narkoselgerne bevisst spiller på.

- Det kan virke som de kjenner systemet ganske godt før de kommer til landet, sier politiinspektør Kjell Mo i utlendingsseksjonen.

Han mener det dreier seg om utstrakt misbruk av asylsystemet.

- Dette er ikke reelle asylsøkere, men personer som etter min oppfatning misbruker systemet for å selge narkotika. Vi ser at flere asylsøkere, spesielt fra afrikanske land, søker asyl og går straks over i en salgssituasjon, sier Mo.

Prioriteres
Når politiet varsler UDI om mistenkte lovbrudd under saksbehandlingstiden, havner søknaden øverst i bunken og blir hurtigbehandlet.

- I 2008 ble det meldt inn 130 saker fra politidistrikt i hele landet der søknaden ble hurtigbehandlet grunnet kriminalitet, sier kommunikasjonsrådgiver Sigurd Skjefstad i UDI til iBergen.no. Han understreker at dette dreier seg om alle typer kriminalitet.

- 20 på en gang
Det siste halvåret har politiet i Bergen sett en kraftig økning i nye fjes som selger dop i Nygårdsparken.

- Siden i høst har det vært en markant økning og det rapporteres at det kan være opptil 20 utenlandske selgere i parken på en gang. Men vi jobbet både i det skjulte og helt åpent for å få bukt med dette, understreker Solsvik.

Til nå har én person blitt sendt ut av landet, mens ti er siktet for befatning med narkotika.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere