RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Søker kun etnisk norske

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)
Sist oppdatert:
ISS Renhold la ut en stillingsannonse for kun etnisk norske. Nå må de vaske opp etter seg.

(Nettavisen): I stillingsannonsen forklares det at stillingen krever sikkerhetsklarering og søkere må derfor være etnisk norske.

- Oppdragsgiveren til denne stillingen krever sikkerhetsklarering. Av den grunn skrev vi en annonse kun for de som er aktuelle, sier avdelingssjef Anne Helene Breimo til Nettavisen.

Carl Fredrik Riise, rådgiver ved Likestillings- og diskrimineringsombudet, reagerer på annonsen.

- Den aktuelle stillingsannonsen vil være i strid med diskrimineringsloven om etnisitet. Loven forbyr diskriminering på grunn av blant annet etnisitet. Annonsen, slik det står nå, innebærer at personer som ikke er etnisk norske vil være utelukket fra å søke på stillingen. Slik ombudet ser det, er det ingen grunn til å ha et slikt krav da dette ikke er et kriterium for å få sikkerhetsklarering. Hadde det vært slik at det ble stilt krav til norsk eller nordisk statsborgerskap, kunne saken stilt seg annerledes, sier han.

- Ikke rasistisk ment
Breimo hevder at annonsen ikke er ment rasistisk. Hun forklarer at en sikkerhetsvurdering av en norsk statsborger som ikke er etnisk norsk, kan ta opp til ett år.

- Vi har ikke mulighet til å vente så lenge med å fylle en vikariatstilling. Det er vesentlig å skrive annonsen på forståelig måte, slik at vi ikke får søkere som ikke egner seg til akkurat denne stillinge, sier hun.

Må vaske opp
Ifølge Riise må ISS Renhold endre annonsen for at saken ikke skal gå videre.

- I slike saker vil ombudet normalt ta kontakt med den aktuelle arbeidsgiveren for å informere om at stillingsannonsen bryter med diskrimineringslovverket og at den må endres. Vanligvis blir dette rettet opp raskt, og ombudet vil ikke da foreta seg noe mer i saken. I dette tilfellet vil vi ta kontakt med ISS Renhold på Lillehammer så raskt som mulig, sier Rådgiveren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere