RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skiftet ut ti ministre

Foto: UMIT BEKTAS (Reuters)
Sist oppdatert:
Omfattende utskiftninger i Tyrkias regjering.

Istanbul (NTB-Reuters-AFP): Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan, som er hardt presset som følge av en korrupsjonsskandale, skifter ut ti ministre i sin regjering.

De omfattende endringene ble kunngjort onsdag kveld, etter at både innenriksministeren, økonomiministeren og miljøministeren trakk seg tidligere på dagen.

Utskiftningene dreier seg om nesten halvparten av ministrene, og de som erstattes er blant andre EU-minister Egemen Bagis, justis-, transport- og industriministeren samt visestatsministeren.

– Skittent knep
EU-minister Bagis har vært beskyldt for å være involvert i korrupsjonsskandalen, men hadde selv ikke innlevert sin avskjedssøknad, og har heller ikke vært formelt siktet.

Da økonomiminister Zafer Caglayan kunngjorde sin avgang, betegnet han korrupsjonsetterforskningen som et skittent knep mot regjeringen. Likevel valgte han å trekke seg, slik at «sannheten kan komme fram».

Korrupsjonsskandalen kan sende Erdogan ut i den verste politiske stormen han har opplevd siden han kom til makten for over elleve år siden. Etterforskningen har skapt splid mellom regjeringen og rettsapparatet og har også ført til at utenlandske investorers tillit har falt, ifølge tyrkiske tjenestemenn.

Sparket politisjefer
Statsministeren har svart med å anklage politiet for å bedrive «en skitten» etterforskning for å undergrave regjeringspartiet AKP, og med å gi et titall politisjefer sparken, blant dem politisjefen i Istanbul.

Ingen av de tre ministrene som onsdag trakk seg, er selv innblandet i korrupsjonsskandalen som har preget Tyrkia den siste tiden. Men alle ministrene har sønner som var blant 24 personer som ble pågrepet i forrige uke i forbindelse med etterforskning av den statseide banken Halkbank.

Også bankens direktør er tiltalt i saken etter at politiet fant et beløp som tilsvarer nærmere 30 millioner kroner, gjemt i skoesker hjemme hos ham.

I tillegg etterforskes en rekke personer som er mistenkt for underslag, svindel og bestikkelser i forbindelse med offentlige anbud. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere