- Skilsmisse ingen privatsak

Foto: NLM (NLM)

Kristentopp vil redusere antall samlivsbrudd.

(SIDE2): - Formelt er det lett å skille seg. Det er ikke engang nødvendig å oppgi en grunn. Jeg kan ha verdens beste ektefelle, ha lovet troskap for Gud og mennesker, ha fire barn og likevel stikke av i morgen, skiver Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssambandet, i en kommentar i tirsdagens Aftenposten.

Hva mener du? Si din mening nederst i artikkelen.

Konsekvenser
Han mener det er naivt å tro at samlivet er en privatsak, og skriver også:

- Når venner, naboer eller kolleger går fra hverandre, får det konsekvenser for mange - nesten alltid. Det fører til mindre skatteinntekter, og høyere utgifter (direkte, i form av blant annet barnetrygd, indirekte i form av for eksempel sykemeldinger). Samlet er beløpene store. Samlivsbrudd koster samfunnet, og dermed alle som betaler skatt, millioner av kroner, skriver han, og setter spørsmålstegn ved om hvorvidt Staten skal ta en stor del av en slik regning.

I skuddlinjen
Ottosens sier også han er klar over at han stiller seg i skuddlinjen med kommentaren, men holder på at det i de fleste tilfeller er for enkelt å gå fra hverandre.

- Samfunnsøkonomisk er det helt urimelig å betrakte samlivsbrudd som en ren privatsak. Men viktigere er det at involverte barn trenger at flest mulig bryr seg.

Ottosen sier det derfor er nødvendig at samfunnet tar diskusjon om hva som kan gjøres for å unngå brudd

Det poenget understreker han overfor Side2.

- Tema er utrolig viktig. Det er tusenvis av barn som opplever samlivsbrudd, og en rekke undersøkelser viser at barn som opplever at foreldre går fra hverandre, får store og små problemer som følge av det.

Regulering av ekteskapet
Ottosen er i artikkelen også kritisk til at det ikke er noen grenser i norsk lov når det gjelder samliv, og viser til Roald Martinussens bok «Kirkerett».

- En kan således godt ha flere samboere samtidig eller pleie seksuell omgang med flere i samme tidsperiode uten at dette støter an mot noen rettslig regulering.

Han kommer ikke i egen tekst med konkrete forslag til hvordan man skal unngå samlivsbrudd.

- Jeg er ikke jurist. Det er likevel slik at samboerskap er mer utsatt enn ekteskap, så man har ingenting å tjene på å endre ekteskapsloven, slik at flere dermed velger samboerskap, sier han til Side2.

Foto: Fotograf: Thinkstock

Tilbake i tid?
Han presiserer også at det i enkelt tilfeller er riktig å gå fra partneren.

- Jeg innser at det er vanskelig å lovregulere dette. Blir det for eksempel for vanskelig å skille seg, gjør det situasjonen vanskeligere for kvinner som utsettes for vold, sier han.

Informasjonsleder forteller han har fått en god del tilbakemeldinger på kommentaren.

- Mange synes det er viktige spørsmål jeg tar opp, andre lurer på om jeg vil tilbake til en tid da man for eksempel forbød skilsmisse.

Refleksjon og debatt
Det er ikke første gang Ottosen mener sterkt om temaet samliv. Han har tidligere også gått sterkt ut mot både NRKs «Trekant», som han mente oppførte seg hallikaktig, og at programmet er med på å løsrive sex fra kjærlighet.

Målet hans med samlivskommentaren er å få flere til å tenke gjennom hva de gjør og hva konsekvensene kan bli.

- Det som avgjør hvorvidt vi får færre skilsmisser, er hvordan enkeltpersoner opptrer. Jeg håper jeg skaper refleksjon i forhold til samlivsbrudd, jeg tror det er mange som tenker seg for lite om før de starter et samliv, sier Ottosen.

- Jeg håper også politikere tar grep og styrker ekteskapets stilling og legger til rette slik at antall skilsmisser reduseres.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.