*Nettavisen* Nyheter.

- Skjebnedager for Midtøsten og Syria

Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen): Hjelpeorganisasjoner frykter å bli alene om hjelpearbeidet i Syria dersom ikke giverkonferansen onsdag og fredskonferansen neste uke fører fram.

15.01.14 19:07

- Det er skjebnedager for Midtøsten og Syria, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til NTB.

- To hendelser kan gå galt i nærmeste framtid. Det ene er at det ikke blir gitt det rekordstore beløpet på 6,5 milliarder dollar FN og hjelpeorganisasjonene har bedt om til arbeidet. Det andre er at det ikke blir noen våpenhvile av fredskonferansen, og at vi derfor fortsatt ikke får uhindret tilgang til de mange flyktningene vi ikke har tilgang til i dag, oppsummerer han.

Fredskonferansen i Sveits begynner etter planen neste onsdag, 22. januar.

FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos opplyser at det er snakk om rundt 245.000 mennesker som lever under beleiring og dermed er avskåret fra leveranser utenfra.

- Jeg er svært, svært bekymret over de vedvarende rapportene om mennesker som går tom for mat i de beleirede stedene. Barn, kvinner og menn er innesperret, sultne, syke..... De er i ferd med å miste håpet om at det internasjonale samfunnet kan hjelpe dem, sier Amos.

- Beleiring er blitt et krigsvåpen som sperrer befolkningen inne og frarøver dem basistjenester, legger hun til.

- Vi forbereder våre ansatte på at de humanitære organisasjonene i verste fall risikerer å operere alene dersom stormaktene mislykkes i å få på plass en fredelig løsning. De hindres adgang, forfølges og trues, forteller Egeland.

- Men det er altså ikke helt håpløst. Selv om det er mange fæle menn på begge sider som begår uhyrligheter, er det gode sivile som trenger, fortjener og får hjelp, sier han, og appellerer til givere om fortsatt støtte.

Mediesjef Astrid Arnslett i Røde Kors opplyser at søsterorganisasjon Syrias Røde Halvmåne alltid er til stede i Syria, og også Den internasjonale Røde Kors-komiteen er hele tiden på plass. Den støtten forsvinner ikke avhengig av hva utfallet av giverkonferansen blir, sier hun til NTB.

- Det er enorme, svarte hull inne i Syria som vi ikke kommer inn i. Grenseovergangene fra nabolandene er vanskelige, og all hjelp fra FN og Røde Kors/Røde Halvmåne går via Damaskus. Det gir Assad-regimet en tung hånd på rattet som styrer hvor hjelpen skal gå. Hjelpeorganisasjonene nektes også å krysse frontlinjene, sier vedkommende, som ikke ønsker å bli identifisert.

Thomas Syvertsen i Røde Kors presiserer at hans organisasjon og Røde Halvmåne har tilgang stort sett over hele Syria, også til opprørskontrollerte områder, men at de naturlig nok må trekke seg unna når det pågår kamphandlinger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.