*Nettavisen* Nyheter.

- Skjebnedager for Midtøsten og Syria

Sivile og opprørssoldater inspiserte tirsdag situasjonen etter at fly fra regjeringsstyrkene angrep forstaden Ghouta ved Damaskus. Foto: (Reuters / NTB scanpix)

Flyktninghjelpen forbereder sine ansatte i Syria på at de risikerer å bli alene om hjelpearbeidet i landet dersom giverkonferansen onsdag og fredskonferansen neste uke ikke fører fram.

15.01.14 13:56

(NTB): - Det er skjebnedager for Midtøsten og Syria, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til NTB onsdag.

- To hendelser kan gå galt i nærmeste framtid. Det ene er at det ikke blir gitt det rekordstore beløpet på 6,5 milliarder dollar FN og hjelpeorganisasjonene har bedt om til arbeidet. Det andre er at det ikke blir noen våpenhvile av fredskonferansen, og at vi derfor fortsatt ikke får uhindret tilgang til de mange flyktningene vi ikke har tilgang til i dag, oppsummerer han.

Fredskonferansen i Sveits begynner etter planen neste onsdag, 22. januar.

10 millioner
Nærmere 10 millioner mennesker er på flukt fra krigen i Syria, anslår Egeland.

Av disse når hjelpeorganisasjonene cirka 7 millioner, mens 2-3 millioner er utilgjengelige. Noen hundre tusen er fullstendig isolert, mener han.

Flyktninghjelpen er den nest største ikke-statlige hjelpeorganisasjonen som driver arbeid i Syria og nabolandene. Organisasjonens rundt 1.000 ansatte lokalt hjelper jevnlig rundt 500.000 syriske flyktninger, hvorav cirka 160.000 inne i Syria.

Alene?
- Vi forbereder våre ansatte på at de i verste fall risikerer å måtte være alene. De hindres adgang, forfølges og trues, forteller Egeland.

- Men det er altså ikke helt håpløst. Selv om det er mange fæle menn på begge sider som begår uhyrligheter, er det gode sivile som trenger, fortjener og får hjelp, sier han, og appellerer til givere om fortsatt støtte.

- Svarte hull
Også andre kilder NTB har vært i kontakt med understreker behovet for å kunne komme fritt til blant de sivile.

- Det er enorme, svarte hull inne i Syria som vi ikke kommer inn i. Hjelpeorganisasjonene nektes også å krysse frontlinjene. Røde Kors og Røde Halvmåne slipper for eksempel ikke inn i opprørerkontrollerte områder, sier vedkommende som ikke ønsker å bli identifisert.

- Også grenseovergangene fra nabolandene er vanskelige, og all hjelp fra FN og Røde Kors/Røde Halvmåne går via Damaskus. Det gir Assad-regimet en tung hånd på rattet som styrer hvor hjelpen skal gå, mener han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag