- Skjenket dykkere fulle

Foto: (Illustrasjonsbilde)

- Uheldige virkninger av nordsjødykkernes testdykking ble skjult av at dykkerne ble skjenket fulle etter dykkingen, hevder forfatter i ny bok.

09.07.06 11:02

Det er forfatteren og journalisten Knut Ørjasæter som i boka «Dykkerne - ofret i rikets interesse», tar et oppgjør med de ansvarlige for dykkeaktiviteten knyttet til oljevirksomheten i Nordsjøen.

- Nordsjødykkene knyttet til oljesektoren er i flere tilfeller skjenket fulle etter testdykking. Det ødela den medisinske oppfølgingen etter testdykkingen, skriver Ørjasæter ifølge Bergens Tidende.

Ifølge forfatteren skjedde skjenkingen etter at forsøksdykkene var gjennomført, men før nødvendige tester og undersøkelser av dykkerne var gjennomført. Eventuelle uheldige virkninger av dykkerne var derfor kamuflert av alkoholen og umulig å undersøke.

Også dykkerleger skal ha drukket sammen med dykkerne. I boka forteller Ørjasæter om en epsiode, der en dykkerlege utløste brannalarmen ved NUI i Bergen. Da vaktmannskapene kom til stedet, fant de dykkerlegen full og naken i dykkerbassenget, sammen med en like naken og like full kvinnelig prosjektmedarbeider.

I boka beskriver Ørjasæter også, ifølge BT, et mønster av bevisst underrapportering av nestenulykker, ulykker og dødsfall, og systematisk arbeid for å dekke over problem og farer gjennom hemmelighold og trusler.

To dykkerleger som var med på undersøkelsene etter testdykkene, bekrefter overfor BT at det ble servert alkohol, og at dette ødela for undersøkelsene. De tviler derimot på at dette ble gjort for å sabotere undersøkelsene, og sier de heller tror det var tankeløshet som lå bak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.