RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skjønner hvorfor nordmenn dro til Minnesota

Foto: Heidi Schei Lilleås (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Barack Obama snakket offisielt på norsk jord for første gang.

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Etter Obamas møte med statsminister Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor (SMK) torsdag morgen, var det pressens tur. Klokken 11.05, 20 minutter senere enn planlagt, kom de to snakkende og tydeligvis i hyggelige lag, ut sammen.

For pressen var de strenge sikkerhetstiltakene det mest uvanlige med hele seansen. I det lille presserommet, talte vi cirka 20 sikkerhetsvakter - før Obama gjorde sin inntreden, og enhver liten bevegelse var gjenstand for oppmerksomhet.

Les også: - Jens, this is spectacular

Kl. 11.26: Pressekonferansen avsluttes og Obama har pause i Nobelprogrammet fram til han skal i audiens på Slottet klokken 12.10.

Kl. 11.22: Stoltenberg tar ordet:

- Obama fortjener prisen. Ifølge Nobels testament skal prisen gis til en som i løpet av det siste året har arbeidet for verdensfreden. Jeg kan ikke komme på noen som har jobbet mer for fred det siste året, enn det Obama har gjort, sier Stoltenberg, og vektlegger Obamas arbeid i forhold til klima og atomvåpen.

- Det å ville løse problemene sammen, er modig og sterkt, og det er i Nobels ånd. Jeg støtter Nobelkomitéens avgjørelse, sier Stoltenberg.

Kl 11.17: Det andre spørsmålet, fra amerikansk presse: - Folk hjemme er opptatt av våre styrker i utlandet. Et det mulig at tidsfristen for uttrekning fra Afghanistan kan sprekke?

Obama sier han mener USA har en god strategi i Afghanistan, og at tidsfristen om å overføre ansvaret til afghanske sikkerhetsstyrker i juli 2011 er oppnåelig.

- Hvor fort og hvordan tilbaketrekningen vil skje, må avgjøres på grunnlag av forholdene i Afghanistan.

Kl. 11:15: Det første spørsmålet fra pressen, Annette Groth (NRK): - Å gi deg fredsprisen har blitt beskrevet som for tidlig. Hvordan kan du bruke prisen for å gjøre det arbeidet som står foran deg som president for verdens mektigste land?

- Først og fremst, som jeg sa da jeg fikk nyheten om at jeg skulle få prisen, så ble jeg overrasket. Jeg vil fortsette med det jeg ikke bare synes er viktig for Amerika, men også hele verden. Det kan ha vært andre som fortjener den mer.

- Mitt mål er å fortsette arbeidet for en varig fred i verden. Det vil si en verden uten atomvåpen, å løse klimaspørsmål, å bekjempe terrorisme.

Obama sier det også er viktig å fortsette USAs arbeid med å være verdensledende på områdene for å sørge for stabilitet i verden.

- Vi har diskutert strategien i Afghanistan, og setter pris på det norske engasjementet og hva norske borgere har ofret, sier presidenten.

Han sier det ikke er opp til han å bestemme om han lykkes eller ikke i dette arbeidet.

- Hvis jeg lykkes, vil kanskje noe av kritikken mot prisen forstumme, men det er ikke mitt primære fokus,

Kl. 11.14: Obama avslutter sin innledning:

- Sist vil jeg takke Kongen og kongefamilien, Nobelkomiteen og det norske folk for den hjertelige velkomsten.

Kl. 11.13: Obama sier han fortalte Stoltenberg hvilken strategi USA har i Afghanistan.

- Det er kritisk for oss å bygge kapasitet, og for oss er dette kjernen i det vi skal gjøre i landet de neste årene.

Kl. 11.11: Obama sier han og Stoltenberg blant annet har snakket om klimaet, og hvordan landene sammen kan arbeide for å stoppe den negative utviklingen.

- Det norske arbeidet med å hindre avskoging i Brasil, som Stoltenberg er en forkjemper for, er viktig. Statsministeren og jeg snakket også om hvordan vi vil fortsette arbeidet for bedre helsevilkår verden over, sier Obama.

Kl. 11.09: Obama forteller han ønsker han og familien kunne blitt lenger i Norge, men at arbeidsmengden tvinger han tilbake til Washington. Han åpnet med å si han er glad for å være i Norge, og at de to landene har en lang tradisjon, helt siden nordmenn utvandret til USA.

- Dette er mitt første besøk i Norge, og da vi kjørte gjennom her nå, så skjønner jeg hvorfor de første utvandrerne til USA dro til Wisconsin og Minnesota og lignende - landskapet er helt likt.

Kl. 11.05: Stoltenberg åpner pressekonferansen med å gratulere Obama med fredsprisen.

- Herr president, det er en glede å ønske deg velkommen til Oslo, og gratulere med Fredsprisen 2009. Personlig setter jeg pris på at vi kunne fortsette vår dialog. USA og Norge er nære venner, åpnet statsminister Stoltenberg pressekonferansen med:

- Ditt lederskap er avgjørende i arbeidet for endring.

- Vi har snakket om Afghanistan, og om hvordan vi sammen skal få stabilitet i landet. Jeg kan med glede fortelle at Norge skal øke det økonomiske bidraget, for å bygge opp politistyrker og infrastruktur.

Norge øker sitt bidrag til afghansk politi og militære styrker til 110 millioner dollar for årene 2010-2014. Stoltenberg gjorde det klart at Norge er innstilt på å fortsette de norske militære og sivile bidragene i Afghanistan.

Statsministeren fortalte også at de to hadde snakket om barnedødelighet, og arbeidet for å bedre barns forhold i hele verden.

Et spørsmål
Da de to kom ut, hadde rundt 85 fremmøtte journalister fra inn- og utland allerede ventet i flere timer på de to, etter å ha gått gjennom en streng sikkerhetskontroll torsdag morgen.

Norske journalister får kun lov å stille et spørsmål - og den heldige er NRKs Anne Groth. Internasjonal presse fikk opprinnelig anledning til å stille tre spørsmål, men det forskjøvede programmet gjorde at det ikke ble tid til mer enn ett.

– Se der
President Barack Obama ankom Statsministerens kontor like over klokken 10, der han ble tatt imot av statsminister Jens Stoltenberg.

Sammen gikk de gjennom bygget, der Obama blant annet hilste på utenriksminister Jonas Gahr Støre og Erik Solheim, som han også samtaler med. Det er satt av 35 minutter til møtet. Stoltenberg viste også presidenten flere av Oslos severdigheter fra sine kontorvinduer før møtet.

– Der er slottet, pekte Stoltenberg, før han også viste fram Holmenkollen og retningen til Danmark, der presidenten i morgen drar for å overvære klimakonferansen i København.

– Det siste jeg vil vise deg er Arbeiderpartiets kontorer, sa Stoltenberg og pekte mot Youngstorget.

Les: - Jens, this is spectacular!

Hektisk
Presidentens program har så langt vært hektisk.

Klokken 09.35 var Obama fremme på Nobelinstituttet, der han skrev en lengre hilsen i Nobel-protokollen.

Les: Spøkte og lo da han signerte

Deretter signerte fru Michelle protokollen.

Deretter takket presidenten de mange fremmøtte pressefolkene og småpratet med Nobelkomiteen.

Ydmyk
- Når man ser på veggen med alle bildene av tidligere vinnere, så blir man ydmyk. Jeg og Michelle snakket om det på vei hit, sa Obama, og fortsatte med å fortelle om sin respekt for tidligere Fredsprisvinner og sitt forbilde Martin Luther King, som fikk prisen i 1964.

Da hadde Obama sammen med kona ankommet Gardermoen en drøy time tidligere.

Klokken 08.15 landet flyet og 20 minutter senere dro bilkortesjen i retning Oslo.

Les: Obama kjørte bilkortesje

Klokken 13 mottar presidenten Nobels fredspris – som den 90. i rekken.

Programmet
10. desember

08.45: Ankomst Gardermoen. Obama blir fraktet til konteinerhavnen Filipstad med helikopter.

09.20-09.25: Møte på Nobelinstituttet med leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland

10.10-11.00: Møte med statsminister Jens Stoltenberg, samt et kort møte med pressen.

11.00-12.10: Pause

12.10: Audiens på Slottet

13.00: Seremoni i Oslo rådhus

18.55: Obama hilser fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell.

19.00: Bankett på Grand Hotell

11. desember

10.25: Avreise

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere