Gå til sidens hovedinnhold

- Skjøt kvinnene i underlivet

Vitner beskriver den blodige massakren på Filippinene.

- Kvinnenes private deler ble beskutt. Det er grusomt. Det ble ikke bare gjort mot en, det ble praktisk talt gjort mot alle. Buksesmekken var åpnet på alle kvinnene. Vi vet ennå ikke om de ble voldtatt, men det er helt sikkert at de fikk en grusom behandling, sier justisminister Agnes Devanadera til AFP.

Peker ut rivalen
Den lokale borgermesteren Andal Ampatuan Junior er pekt ut som bakmann.

- Flere vitner så Ampatuan beordre massakren på en rivaliserende familie på Filippinene. Et av vitnene har sagt at han så Ampatuan gi ordre om å utføre drapene. Et annet vitne så ham avfyre et skytevåpen, sier Devanadera.

Ampatuan er siktet for å stå bak massakren og meldte seg for filippinske myndigheter torsdag. Han selv bedyrer sin uskyld.

- Det er ingen sannhet i dette. Grunnen til at jeg har overgitt meg er for å vise at jeg ikke gjemmer meg og at jeg ikke er skyldig, sier Ampatuan, som skylder på den islamske separatistgruppen MILF. De på sin side avviser beskyldningene og myndighetene sier det ikke er noe som tyder på at opprørerne er involvert i drapene.

Guvernørkandidatur
57 personer er funnet drept etter massakren mandag. De fleste er funnet i massegraver. Hvor mange som til sammen ble kidnappet og drept er ennå ikke bekreftet, fremdeles jobber politi på stedet der massegravene er funnet, noen kilometer fra der følget ble kidnappet.

Flesteparten av de drepte var del av et følge som skulle nominere Ismael Mungudadatu til et guvernørvalg sør i landet, men rundt 15 av de drepte var tilfeldige vinter til massakren.

Mungudadatu tilhørte en rivaliserende familie av Ampatuan-klanen. Både hans kone og to søstre er blant de drepte.

Fredag gjorde han det støttespillerne skulle gjøre mandag, han registrerte seg som guvernørkandidat.

- Bare døden kan stoppe meg fra å stille til valg, sier Mungudadatu til AP. Han har tidligere mottatt drapstrusler i forbindelse med sitt kandidatur, men trodde ikke det ville skje noe dersom kvinnene dro.

Les: Trodde ingen ville angripe kvinnene

Rasende
Ampatuan ble først avhørt på en flyplass. Der møtte han en rasende Mungudadatu, som måtte holdes unna.

- Da jeg så han ville jeg tygge han opp, spytte han ut og tråkke på han, sier Mungudadatu til AP.

Ampatuan-klanen har nære bånd til president Gloria Arroyo, og hjalp henne fram til valgseier både i 2004 og 2007. Hun har nå kastet både Ampatuan, hans far og bror - som også har sentrale politiske roller - ut av regjeringspartiet.

I tillegg er det innført unntakstilstand i de to sørlige provinsene.

Meldte seg selv
Ampatuan er nå fraktet til Manila og blir trolig fremstilt for varetekt fredag.

Les: Massakre-mistenkt meldte seg

- Jeg kan ikke se at han har noen mulighet til å slippe ut mot kausjon, ikke med de bevisene vi har mot ham, sier Devanadera.

Flere av dem som var med på skytingen skal ha meldt seg og pekt ut borgermesteren. Mistanken ble først rettet mot Ampatuan, etter at en gravemaskin tilhørende myndighetene ble funnet ved massegravene.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå