RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skjøt og drepte i nødverge

Foto: Forsvaret (SCANPIX)
Sist oppdatert:
De to norske soldatene som skjøt og drepte en sivil afghaner 25. juli i år, handlet i nødverge.

Det er konklusjonen til Krigsadvokaten, som i sin rapport fastslår at de handlet riktig.

– Etter en grundig gjennomgang av sakens dokumenter er det min klare oppfatning at de to mistenkte nordmennene ikke har gjort seg skyldige i noen overtredelse av verken strafferettslige eller disiplinærrettslige regler, skriver krigsadvokat Terje Lund en fersk rapport om hendelsen.

Det er Forsvaret som på sin hjemmeside har offentliggjort deler av rapporten.

Det var under et oppdrag 25. juli i år at de to norske vognkommandørene, som tilhørte en ISAF-patrulje, skjøt og drepte en sivil afghaner på motorsykkel i Shirin Tagab-området, nord for Meymaneh.

- Nordmennene var på vei ut for å bistå styrker som var i konflikt med opprørere da skyteepisoden fant sted: To motorsyklister nærmet seg stadig militærkolonnen de to nordmennene fulgte. Men til tross for gjentatte forsøk på å stoppe de to førerne, var det kun én av dem som fulgte nordmennenes ordre. I rapporten heter det at de to norske soldatene først skjøt to varselskudd foran og til høyre for motorsykkelen, skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

Likevel stoppet ikke føreren og soldatene skjøt deretter to dødelig skudd mot mannen som i ettertid viste seg å være en sivil afghaner.

– Rett etter skyteepisoden, ble livreddende førstehjelp og gjenoppliving forsøkt uten hell, skriver Lund, som presiserer at den drepte afghaneren ble beskutt av de to norske soldatene under den aktuelle hendelsen, skriver , opplyser Forsvaret.

– Det er på det rene at de to norske soldatene faktisk har skutt og dermed drept afghaneren, noe de har bekreftet i avhør. De har imidlertid anført at de har handlet i nødverge, stårt det i rapporten.

– Når man tar med i betraktningen at motorsyklisten ikke viser tegn til å reagere på gjentatte forskjellige forsøk på å stoppe dem, står man overfor noe som for enhver beslutningstaker i denne typen situasjon, fremstår som en svært reell fare, skriver Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere