RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skolebarna blir sendt hjem

Sist oppdatert:
Flere barn på grunnskoletrinnet i Bergen vil bli sendt hjem når 8300 lærere går i streik i morgen.

Det er opptil hver enkelt skole hvordan de skal løse elevenes situasjon når i alt 8300 lærere organisert i Utdanningsforbundet i Hordaland ut i politisk streik i morgen formiddag.

- Vi ser for oss at hovedtyngden må gå hjem når den ulovlige aksjonen begynner, sier byråd for oppvekst i Bergen kommune, Hans-Carl Tveit, til iBergen.no.

Skolene avgjør
- Det vil jo være enkelte elever som ikke er innmeldt i Skole fritidsordningen, SFO, og da må skolen vurdere om de har kapasitet til å ta hånd om disse. Det er først og fremst elever i 1 til 3 klasse som ikke er meldt inn i SFO, det vil være aktuelt for skolen å vurdere, sier Tveit.

- De som ikke er i SFO må gå hjem 20 minutter tidligere enn hva de vanligvis vil gjøre, og det er foreldrene varslet om. For de minste barna vil ikke dette virke stort inn på deres arbeidsdag, forklarer rektor ved Hjellestad skole, Britt Hjortland, til iBergen.no

Hjortland forklarer at for 5 til 7 klasse er situasjonen annerledes, enkelte av disse trinnene vil bli sendt hjem tre timer tidligere enn hva de vanligvis ville blitt.

Tveit forteller at Bergen kommune avventer tilbakemelding fra KS sentralt, etter at partene i oppgjøret i dag holder møte. Likevel forbereder kommunen seg til morgendagens politiske streik

- Vi har gått ut melding til skolene om at de forbereder ett brev til foreldrene hvor det blir varslet om at elevene kan bli sendt hjem. Vi har bedt skolene om å se hvilke muligheter man har i forhold til SFO, men skolen selv må vurdere hva de kan makte, forklarer Tveit.

- Har du forståelse for aksjonen?
- Jeg kommenterer ikke arbeidsgiver spørsmål, det er det andre i kommunen som tar seg av, svarer Tveit kontant.

Mindre forberedelser
Årsaken til den politiske markeringen er at lærerne er frustrerte over arbeidsgiversiden KS (tidligere Kommunenes Sentralforbund), og hevder at KS river ned avtaleverket lærerne har bygd opp de siste ti årene.

- KS vil rasere avtaleverket vårt, og det er den frustrasjonen som kommer til uttrykk nå. I arbeidstidsavtalen foreslåes det en endring til full kontorisering. Blant annet skal leseplikten bort, hvilket betyr at det ikke blir lagt begrensninger på antall timer undervisningen en lærer skal ha, forklarer nestleder i Undervisningsforbundet i Hordaland, Jan Torsvik til iBergen.no.

Per i dag er det i de fleste fag lagt opp til at lærerne får en time lønnet arbeid for forberedelser og etterarbeid til hver undervisningstime. Innunder dette kommer blant annet retting av oppgaver og prøver. Dette gjelder ikke alle fag.

Ettermiddagen fredet
Lærerne i Bergen vil i morgen samles til en felles markering mot forslaget fra KS, fredag er de tilbake til skolen igjen.

- Vi regner med full oppslutning, så det betyr at samtlige skoler i Hordaland blir rammet av dette. Vi organiserer de alle fleste og regner med at det blir 100 prosent oppslutning rundt streiken. Dette er noe vi alle ønsker å markere frustrasjonen over, forklarer Torsvik.

- Det blir en spennende tid å være lærer nå?
- Ja, det blir det nok en stund fremover, parerer Torsvik. - Vi ser det at utviklingen i skolen har gått i gal retning med stadig større elevgrupper og tilpasset undervisning. Det er stor avstand mellom de uttrykte mål og de forutsetninger som blir gitt, fortsetter han frustrert.

- Hva med SFO-ordningen? Blir den rammet?
- Det som går om ettermiddag går som vanlig, avslutter Torsvik før han haster til planleggingsmøte for morgendagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere