*Nettavisen* Nyheter.

- Skolene må ta mobbing på alvor

Unge Høyres Kristin Kulseth under Høyres landsmøte i 2011. Foto: Høyre/YouTube

Mobbetallene gikk opp etter Kunnskapsløftet, viser tall fra Senteret for atferdsforskning.

11.11.12 21:25

- Fokuset på Kunnskapsløftet gjorde at fokuset på mobbing i norske skoler blåste bort, sier professor i atferdspsykologi, Erling Roland, til Nettavisen.

Tall fra Utdanningsdirektoratet for 2012 oppgir 21 prosent av elevene at de har blitt mobbet i løpet av de siste månedene. Tallet har holdt seg over på 20 prosent de siste årene. Mellom 6,8 (2012) og 7,5 (2008 og 2011) prosent opplever seg mobbet to til tre ganger i måneden eller mer. Det dreier seg om over 20.000 elever hvert år.

En nylig studie publisert i Journal of Abnormal Child Pscychology oppga 33 prosent av de som ble mobbet tegn på posttraumatisk stresslidelse.

- Regjeringen satset på noe annet
Ifølge Senteret for atferdsforskning (SAF) sank mobbetallene i Norge mellom 2002 og 2004, under tiltakene gjennom «Manifest mot mobbing».

- Det viser at det nytter å ta en seriøs tilnærming til problemet. Det ble gjort veldig mye god arbeid og mobbingen ble redusert med 30 prosent i den perioden, sier Roland.

Han var selv med som fagperson under etableringen av manifestet.

Etter 2004 registrerer SAF en økning i mobbingen, mens tallet på dem som mobber ble høyere enn før.

Roland mener regjeringens prioriteringer har mye av skylda og at arbeidet mot mobbing mistet fokus.

- Når den ene satsingsperioden er over, så satses det på noe nytt, sier Roland.

2001

2004

2008

De som oppgir at de mobbes

6,3 prosent

4,9 prosent

6,2 prosent

De som oppgir at de mobber andre

2,3 prosent

1,9 prosent

3,7 prosent

Kilde: Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger

Internettmobbingens inntog
Samtidig grep internettmobbingen, som kom ikke i stedet for vanlig mobbing, men snarere i tillegg, ifølge Roland.

I 2011 startet Unge Høyre-politikeren Kristin Kulseth (19) opp studentbedriften «Tøff», etter å ha selv vært utsatt for mobbing. Hun opplevde å bli sviktet av de hun oppfattet som sine venner. Hennes klær ble stjålet og skoene ble kastet i do.

- Men internettmobbingen varte fra jeg sto opp og dro på skolen til jeg la meg om kvelden. Fritiden min ble ingen fritid. Jeg tror at mobbingen kan bli mye verre over internett, fordi mobberne slipper å se ansiktet til den de mobber, og at ordene da blir hardere, sier Kulseth til Nettavisen.

- Ensomheten er det verste
Hun tror mobbing vil gjøre noe med selvfølelsen til de fleste. Noen vil føle seg usynlige, mens andre kan føle at de får for mye oppmerksomhet. Kulseth tror likevel at ensomheten er kanskje det vanskeligste.

- Mobbing handler for meg om holdninger og mangel på respekt og innsikt. Mange som mobber vet ikke hvordan dette påvirker andre mennesker. Jeg tror den beste måten å forebygge mobbing på er å starte med holdningsarbeid, helt ned i barnehagen.

- Hvis ikke flertallet av elevene i en klasse synes mobbing er greit, så tror jeg vi kan få ned mobbingen, fordi da vil ikke mobberne «tjene» på mobbingen i form av økt oppmerksomhet, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

- Blir ikke trodd
Hun oppfordrer de som blir mobbet til å søke hjelp hos noen de stoler på, som foreldre, venner, lærer eller helsesøster. Men det er ikke alltids så enkelt, spesielt siden terskelen for å si ifra er så høy.

- Samtidig opplever mange å ikke bli trodd av skolen. Her må skolen ta elevene på alvor. Hvis et mobbeoffer først har tatt til motet og valgt å si fra, er det forferdelig å ikke bli trodd, sier Kulseth.

- Samtidig vet vi at mange av de som mobber, gjør dette på grunn av at de selv sliter med noe. De må også få hjelp, sier hun.

- Kan grense mot personlighetsforstyrrelse
Erling Roland sier at de fleste mobberne har en personlighet som preges av noe som kalles «proaktiv aggressivitet», i forhold til «reaktiv aggressivitet» som krever en provokasjon.

- Proaktiv aggressivitet gjør dem kalde og tilbøyelige til å trakassere andre. De får et kick av dette. Hvis dette behovet er veldig sterkt, nærmer vi oss en personlighetsforstyrrelse, sier Roland.

- Risikoen for å havne i trøbbel, på utsiden av samfunnet og få en dårligere relasjon til en partner senere i livet, regnes for å være fire ganger så høy hos mobberne i forhold til gjennomsnittet. Studier om hvordan de forholder seg til sine kjærester og sine nærmeste er ikke positive. Det er bra for mobberne at de blir stoppet, sier Roland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magnus Blaker

- Krever systematisk arbeid
Roland sier at en sterk skole- og klasseledelse skoleledelse er det viktigste forebyggende tiltaket.

- Elevene må lære at lærere ikke aksepterer den type oppførsel. Det bør også være godt med voksne vakter i friminuttene, og de skal ikke nøle!

Han mener at regjeringen har vært for lite synlig og mangler troverdighet i mobbespørsmålet.

- Det må systematisk arbeid til, det holder ikke med vakre ord, en mobbedag, markering eller en kampanje. Antakelig har satsing mot mobbingen måttet vike for satsingen i Kunnskapsløftet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.