*Nettavisen* Nyheter.

- Skrekkscenarioene ble aldri en realitet

Ordfører Tore Opdal Hansen avviser skrekkscenarioene om lange skjenketider og mer vold og fyll.

12.01.13 08:40

Høyres ordfører i Drammen støtter Frps forslag om liberalisering av skjenkepolitikken og sier Drammen selv må få bestemme over åpnings- og skjenketider.

- Noe av det Frp foreslår, var gjeldende politikk i Drammen en gang på 90-tallet, før det ble innstramminger, sier Tore Opdal Hansen til Aftenposten.

Nettavisen skrev fredag om Frp som vil fjerne ølgardinene i butikkene og liberalisere skjenkepolitikken.

Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors sa til Nettavisen at Frp-politikk vil føre til mer vold og alkoholmisbruk.

35465574,3546895

- Forskning viser at tidligere skjenkestopp reduserer utelivsvolden. Et frislipp på salg og skjenking av alkohol vil føre til økt vold og fyll i utelivet, advarte Elverum og slo fast:

- Helsevesenet, politiet og forskere er jo samstemte om at den norske alkoholpolitikken er den beste alkoholpolitikken i Europa. Det er den politikken som virker best. Vi vet at om man øker tilgangen, øker tiden for salg i butikk, så vil volumet øke.

Det var en gang
Det er ordfører Opdal Hansen uenig i.

Han peker på en tid da man kunne kjøpe øl så lenge butikkene var åpne. I dag stenger ølsalget klokka 20 på hverdager og 18 lørdager. Ordføreren vil ha den gamle ordningen tilbake.

– Man hevdet den gang at «dette tålte ikke samfunnet», men det var ingen som tok skade av det. Skrekkscenarioene ble aldri en realitet, sier Hansen.

Så sent som i oktober i fjor sendte Hansen et brev til statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ved Statsministerens kontor hvor han ba om å få lov til å starte et prøveprosjekt med utvidet salgstid for øl i byens butikker. Svaret var kontant nei. Nå har han sendt et nytt brev. Svaret har ennå ikke dukket opp.

Kraftig liberalisering
I Frps partiprogram foreslår partiet å la butikkene selge øl så lenge de har åpent, la kommunene få kontroll med når utesteder skal få skjenke alkohol, 18-årsgrense for kjøp av sprit, og kraftig reduksjon av avgiften på alkohol og tobakk.

- Vi ønsker en vesentlig liberalisering, det er det ikke noen tvil om, sa Fpu-leder Himanshu Gulati til Nettavisen

Forslaget falt ikke i god jord hos mulig regjeringspartner Kristelig Folkeparti. Laila Dåvøy i Stortingets arbeids- og sosialkomité kalte forslaget det motsatte av en samarbeidsinvitasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag