Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skrekkscenarioene ble aldri en realitet

Sist oppdatert:
Ordfører Tore Opdal Hansen avviser skrekkscenarioene om lange skjenketider og mer vold og fyll.

Høyres ordfører i Drammen støtter Frps forslag om liberalisering av skjenkepolitikken og sier Drammen selv må få bestemme over åpnings- og skjenketider.

- Noe av det Frp foreslår, var gjeldende politikk i Drammen en gang på 90-tallet, før det ble innstramminger, sier Tore Opdal Hansen til Aftenposten.

Nettavisen skrev fredag om Frp som vil fjerne ølgardinene i butikkene og liberalisere skjenkepolitikken.

Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors sa til Nettavisen at Frp-politikk vil føre til mer vold og alkoholmisbruk.

35465574,3546895

- Forskning viser at tidligere skjenkestopp reduserer utelivsvolden. Et frislipp på salg og skjenking av alkohol vil føre til økt vold og fyll i utelivet, advarte Elverum og slo fast:

- Helsevesenet, politiet og forskere er jo samstemte om at den norske alkoholpolitikken er den beste alkoholpolitikken i Europa. Det er den politikken som virker best. Vi vet at om man øker tilgangen, øker tiden for salg i butikk, så vil volumet øke.

Det var en gang
Det er ordfører Opdal Hansen uenig i.

Han peker på en tid da man kunne kjøpe øl så lenge butikkene var åpne. I dag stenger ølsalget klokka 20 på hverdager og 18 lørdager. Ordføreren vil ha den gamle ordningen tilbake.

– Man hevdet den gang at «dette tålte ikke samfunnet», men det var ingen som tok skade av det. Skrekkscenarioene ble aldri en realitet, sier Hansen.

Så sent som i oktober i fjor sendte Hansen et brev til statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ved Statsministerens kontor hvor han ba om å få lov til å starte et prøveprosjekt med utvidet salgstid for øl i byens butikker. Svaret var kontant nei. Nå har han sendt et nytt brev. Svaret har ennå ikke dukket opp.

Kraftig liberalisering
I Frps partiprogram foreslår partiet å la butikkene selge øl så lenge de har åpent, la kommunene få kontroll med når utesteder skal få skjenke alkohol, 18-årsgrense for kjøp av sprit, og kraftig reduksjon av avgiften på alkohol og tobakk.

- Vi ønsker en vesentlig liberalisering, det er det ikke noen tvil om, sa Fpu-leder Himanshu Gulati til Nettavisen

Forslaget falt ikke i god jord hos mulig regjeringspartner Kristelig Folkeparti. Laila Dåvøy i Stortingets arbeids- og sosialkomité kalte forslaget det motsatte av en samarbeidsinvitasjon.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!