RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skulle sprenge bilen til Putin

Foto: GLEB GARANICH (Reuters)
Sist oppdatert:
Flere arrestert for planer om å drepe Vladimir Putin.

Sikkerhets- og etterretningstjenester i Russland og Ukraina har pågrepet flere mistenkte som anklages for å ha planlagt et attentat mot statsminister Vladimir Putin.

Planen skal ha vært å drepe Putin i Moskva rett etter presidentvalget 4. mars, melder russiske statlige medier. Putin stiller igjen som presidentkandidat for partiet Forente Russland, og vil etter all sannsynlighet bli Russlands neste president.

Arrestasjonene skal ha funnet sted i havnebyen Odessa ved Svartehavet.

Talsmann for Putin, Dmitry Peskov, bekrefter påstanden om det planlagte attentatet overfor det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS. Men talsmannen nekter å kommentere saken ytterligere.

- Tre personer pågrepet
Tidligere denne måneden opplyste sikkerhetstjenesten i Ukraina at de hadde pågrepet tre russiske statsborgere i Odessa 4. februar. Det er uklart om de mistenkte kan knyttes til plottet mot Putin, melder Sky News.

Russiske medier melder at det var tre personer som ble pågrepet i forbindelse med det planlagte attentatet mot Putin, men at én av dem ble drept da en bombe gikk av ved en feiltakelse.

Russisk TV hevder mennene handlet på ordre fra den tsjetsjenske krigsherren Doku Umarov.

En av de pågrepne skal i avhør ha sagt at de ble beordret til å gjennomføre flere koordinerte bombeangrep i Moskva etter presidentvalget.

- Skulle sprenge bilen
De mistenkte skal ha forklart til etterforskere at de allerede hadde utplassert eksplosiver langs en aveny som Putin kjører hver dag for å komme til regjeringsbygningen, melder The Times.

En ikke identifisert tjenestemann fra FSB (tidligere KGB) sier til russisk TV at eksplosjonen ville ha påført enorme skader på Putins kjøretøy.

- Dette ville ha vært en kraftig eksplosjon. Det ville ha revet bilen i filler, sier tjenestemannen fra FSB.

Tsjetsjensk krigsherre
Krigsherren Doku Umarov har påtatt seg ansvaret for en rekke dødelige terrorangrep mot Russland. I tillegg har han tilstått å ha sendt såkalte «svarte enker» for å bombe metroen i Moskva i 2010. 39 mennesker ble drept i angrepet.

Svarte enker er kvinner som søker hevn mot Russland etter å ha mistet sønner eller ektemenn i sammenstøt med russerne.

Umarov hevder også at han sto bak angrepet mot flyplassen Domodedovo utenfor Moskva i fjor. 36 mennesker ble drept. Han knyttes også til et angrep på et tog i 2009 som krevde 26 menneskeliv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere