*Nettavisen* Nyheter.

- Skulle starte treningsleir for leiesoldater

Foto: Vegard Vatn (Scanpix)

Britisk eks-leiesoldat står fram mot Tjostolv Moland og Joshua French.

14.09.09 06:38

En tidligere britisk leiesoldat, som samarbeidet med Tjostolv Moland og Joshua French i Afrika, hevder at de to dødsdømte nordmennene planla å starte treningsleir for leiesoldater i Kongo.

Den britiske ekssoldaten forteller til TV 2 at han arbeidet sammen med Moland og French våren 2008, da de i løpet av tre måneder hadde seks oppdrag som leiesoldater i Kongo og Sør-Sudan sammen.

- Skulle starte treningsleir
Planen var blant annet at han skulle hjelpe de to nordmennene med å starte opp et treningssenter for leiesoldater, men dette ble det aldri noe av.

Briten, som har åtte års fartstid i det britiske forsvaret, og som har jobbet sju år som leiesoldat etter dette, svarte på annonsen. Kort tid etter fikk han svar fra Mike Callan, navnet Moland brukte som dekknavn.

- Så langt unna konfliktløsning som deg gikk an
Briten satte seg deretter på flyet til Uganda, der han møtte nordmannen og fikk tilbud om 12.000 dollar (rundt 70.000 kroner) for et oppdrag i Kongo.

- Jeg reiste dit for å drive med konfliktløsning. Det var også det som sto i kontrakten min. Men det viste seg å være så langt unna konfliktløsning som det gikk an å komme, forteller briten.

Den britiske ekssoldaten nøler derimot ikke med å kalle det de holdt på med for leiesoldatvirksomhet.

- Ikke det jeg vil kalle profesjonelle leiesoldater, men jobbene de gjorde var helt klart oppdrag som leiesoldater utfører, sier han til TV 2.

- Så langt jeg kan forstå var det trening av leiesoldater, forteller han.

Ingen lit til Moland og French
At Moland og French planla opplevelsesturer for rikfolk i området, slik de hevdet under rettssaken, fester han ingen lit til.

- Jeg hadde en følelse av at oppdraget gikk ut på skarpe oppdrag eller jungelkrigføringskurs og ikke opplevelsesturer for dumme folk med masse penger, sier han.

Moland og French har ifølge TV2nyhetene.no blitt konfrontert med opplysningene fra TV 2s kilde, og bekrefter at de en kort periode samarbeidet med ham.

De avviser flere av britens påstander som grunnløse, og hevder at de aldri har vært i Kongo tidligere. De nekter for at de planla å trene leiesoldater, og at de selv var leiesoldater, og omtaler britens opplysninger som fri fantasi.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.