*Nettavisen* Nyheter.

- Skyt og drep alle på stedet

Foto: (AFP)

Kim Jong-ils pengetiltak har fått folket til å rase.

05.12.09 13:19

Den diktatoriske staten skal ha gitt beskjed til soldatene om å skyte alle som krysser landets grenser uten tillatelse på stedet, ifølge Associated Press.

Den dramatiske beskjeden kommer etter at innbyggerne i landet har blitt sittende igjen med verdiløse pengesedler.

Dramatisk endring
Mandag kom nemlig beskjeden til folket og utenlandske ambassader om at myndighetene vil reprise landets valuta, den mest dramatiske valutareformen på over 50 år.

Endringen priser 100 gamle won til 1 ny won, men det settes også en klar begrensning på hvor mange gamle sedler det er som kan konverteres til nye. Først ble denne satt til 100.000 gamle won, men etter kort tid ble denne økt slik at hvert familiemedlem kunne konvertere ytterligere 50.000 won.

Klikk på bildet for å forstørre.

Resten av sparepengene har befolkningen fått beskjed om å sette inn i de statlige bankene som innskudd, men det skal gå masse rykter om at det ikke er mulig å få pengene tilbake dersom dette gjøres, ifølge AP.

Blant annet har opprørte nordkoreanere ved to anledninger satt fyr på hauger med pengesedler, noe som er et sjeldent folkeopprør i det totalitære regimet med 24 millioner innbyggere.

Offisielt har en dollar tidligere kostet 145 won tidligere, men på svartebørsen skal summen ha vært hele 3.000 won. Reformen skal ha blitt fattet for å stagge landets løpske inflasjon og begrense svartebørshandelen.

Hindre flukt
Det militæret tiltaket om å skyte alle på flyttefot kan være et forsøk på å stoppe landets middelklasse, som er i harnisk etter å plutselig å ha blitt frarøvet sine penger, fra å forlate det kommunistiske landet.

De siste årene har tusenvis av nordkoreanere rømt landet, mesteparten av disse har kommet over grensen til Kina. I fjor kom rundt 2.800 nordkoreanere over grensen til Sør-Korea, mens tallet i 2007 var på vel 2.500.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.