*Nettavisen* Nyheter.

- Skyter på folk som sover

Foto: ADAM IHSE (Afp)

Henning Mankell snakker ut om det israelske angrepet.

02.06.10 08:10

(NTB-AFP/Nettavisen): Forfatteren Henning Mankell var tilbake på svensk jord tirsdag kveld etter at han kom ut av fengsel i Israel. Mankell var én av 680 passasjerer som var om bord på nødhjelpskonvoien som var på vei til Gaza.

- De skyter på mennesker som sover, sier Mankell om Israels aksjon mot nødhjelpskonvoien.

Ifølge Mankelll slapp han ut av et «ganske forferdelig fengsel» i Tel Aviv bare syv timer før han landet på svensk jord.

- Hvorfor vi satt der, vet jeg fortsatt ikke, sier Mankell til SR Ekot, ifølge Aftonbladet.

- Vi ble angrepet av helikoptre, speedbåter, fartøy og mange kommandosoldater som går om bord og tar båt etter båt. De skyter mennesker som sover. Uansett hvor mye israelerne skriker om at de har funnet våpen, så er det nonsens, sier forfatteren.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Fløy fra Tel Aviv tirsdag
Mankell kom tirsdag tilbake til Sverige, etter å ha tatt fly fra Tel Aviv.

Til den svenske avisen Expressen sier Mankell at han ikke var klar over at ni personer ble drept i mandagens dødelige angrep på nødhjelpskonvoien i sjøen utenfor Gaza.

- Det visste jeg ikke. Det hadde jeg ingen anelse om. Oj, oj, oj, er Mankells umiddelbare reaksjon.

I Expressen-intervjuet sier Mankell at han ikke har tenkt å si for mye om hans opplevelser det siste døgnet, da han fortsatt har venner som sitter fengslet i Israel.

- Angrer ikke at jeg dro
På spørsmål om han angrer på at han dro, svarer forfatteren:

- Absolutt ikke. Absolutt ikke. Det her har jo virkelig satt fingeren på dette punktet; hva skjer i Gaza?

- Tenker du å fortsette med din kamp for palestinernes sak, og i så fall hvordan?

- Ja, på alle måter. Alt ifra å skrive til å arbeide med solidariske handlinger, sier Mankell til Expressen.

- Absurd å bli internert
Ved 22.45-tiden ankom riksdagsrepresentant Mehmet Kaplan fra det svenske Miljøpartiet Arlanda flyplass utenfor Stockholm. Han kom rett fra Tel Aviv, hvor han hadde blitt utvist fra Israel.

- Det er herlig å være hjemme igjen, men det kjennes også absurd å ha blitt internert i israelsk fengsel, sa Kaplan på en pressekonferanse på flyplassen.

- At Israel i internasjonalt farvann gikk om bord i båten, ulovlig, var spesielt. Vi ble hele tiden truet med vold om vi ikke fulgte deres ordre, sa Kaplan.

Han hevdet at de israelske styrkene ble møtt med ikkevold fra folkene om bord i båten.

- Vi hadde lært oss ikke-voldelige framgangsmåter. Israelerne gikk derimot i gang med å bruke elpistoler og paintballgeværer på folk som forsøkte å hindre israelerne fra å nå maskinrommet, sa Kaplan.

- Totalt maskert elitestyrke
- Var du redd for ditt liv, spør en reporter.

- Altså, når man blir møtt av en elitestyrke som var totalt maskert, så er det klart man blir redd. Men vi var sivilister i internasjonalt farvann om bord i en EU-registrert båt, så vi forventet ikke at noen voldelige sammenstøt skulle kunne skje, sa Kaplan.

- Det er bare pirater som går om bord i sivile skip i internasjonalt farvann, sa Kaplan.

Ikke enstemmig
Beslutningen om å løslate de utenlandske aktivister ble tatt etter sterkt internasjonalt press, men var ikke enstemmig, skriver Israels største avis.

- Det er besluttet at de pågrepne skal deporteres umiddelbart, sto det i en pressemelding fra Nir Hefez, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu, som ble sendt ut tirsdag kveld.

Noen de pågrepne holdes likevel tilbake, og skal stilles for retten i Israel.

Ifølge ministeren for intern sikkerhet, Yithzak Aharonovitch, ville en løslatelse sende feil budskap til omverdenen.

Derfor foreslo Aharonovitch å beholde 15 prosent av aktivistene for å stille dem for retten i Israel.

Nekter å fordømme Israel
Det hvite hus og utenriksminister Hillary Clinton beskrev tirsdag situasjonen i Gaza som uholdbar og uakseptabel, men Israels nærmeste politiske allierte brukte langt svakere skyts enn andre land i sine uttalelser om militæraksjonen der ni aktivister ble drept mandag, melder NTB.

Obama ringte tirsdag til Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan for å uttrykke sin medfølelse. Skipet hvor de blodigste sammenstøtene mellom soldater og aktivister fant sted, Mavi Marmara, seiler under tyrkisk flagg, og fire av de ni drepte aktivistene var tyrkiske statsborgere.

Obamas pressetalsmann Robert Gibbs ble spurt direkte om hans sjef kom til å fordømme Israels militæraksjon, som skjedde i internasjonale farvann.

Gibbs valgte sine ord med omhu, og holdt seg på samme linje som erklæringen fra FNs sikkerhetsråd om aksjonen, hvor verken Israel eller aktivistene om bord holdes ansvarlige for hendelsene som førte til at ni personer ble drept.

Gibbs understreket at det må komme en snarlig, upartisk og åpen gransking av hendelsene i Middelhavet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.