RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slag, kjeft og stikking med skistaver

Foto: Nordlys (Nordlys.no)
Sist oppdatert:
Det pågår en vinterkrig i lysløypene.

Nordmenn er født med ski på beina. Men er vi også født med en piggstav i handa?

Nå er sesongen i gang igjen. Det er tid for skigåing, beinflying, kjekling og knuffing i det som skulle være ro, kontemplasjon og folkehelse, nemlig lysløypa.

I Nordlys har vi til nå hatt flere innlegg på vår «Kort Sagt» side om territoriale konflikter i Edens hage, som i dette tilfellet ligger på toppen av Tromsøya. Det er godt gjort. Vi skriver kun 5. januar og snødybden er fattige 15 centimeter. Vinterkrigen er ut fra erfaring bare på innledningsstadiet.

Innleggene forteller om slag, aggressiv bruk av stikkvåpen (les skistav) og verbale lynangrep. De som utsettes mest er fotsoldater som lunter i vei, mer eller mindre utenfor skisporet.

Les Nordlys-journalist Tone Jensens kommentar om «vinterkrigen» i lysløypa på Tromsøya. Har du opplevd noe lignende? Fortell om det i kommentarfeltet under eller tips oss på vaktsjef@nettavisen.no.

Skiskøytingsfantomer i kondomdress som jager på tid og skal perse med noen splittsekunder, er ikke noe å bryne seg på for ruslere i alderen 2 til 92. Det er bare en ting å gjøre når Swix-missilene kommer: å bøye unna. En av årsakene til konflikten kan være at her mikses mennesker med helt forskjellige behov og interesser. En annen er manglende respekt og høflighet. På begge sider.

Innleggene forteller om slag, aggressiv bruk av stikkvåpen (les skistav) og verbale lynangrep

Det er ikke greit når noen vasser kjempedype fotspor i de velpreparerte skiløypene til kommunen. Det er heller ikke greit når folk slipper bikkjene løs slik at de raser rundt og er til sjenanse. Eller når hundeeierne ignorerer det faktum at dyrene deres faktisk gjør fra seg. Hundebæsj under skiene er noe drit og kan med letthet oppfattes som biologisk krigføring, hvis man først har kommet i rette stemningen.

Men marka er for alle. Også for de som går så sakte på ski at man kan fristes til å tro at de har sovnet i løypa

Men marka er for alle. Også for de som går så sakte på ski at man kan fristes til å tro at de har sovnet i løypa. Og for ungene. Kanskje mest av alt for ungene. Friluftsliv og skiglede er noe av den viktigste arven vi kan gi dem. Og da er det helt uakseptabelt at voksne menn over tretti (jada, det er som oftest dem), kommer susende, like skummende, støyende og skremmende som villdyret fra Tasmania, og etterlater treåringen i en tilstand av tidlig traume.

Men nå skal Tromsø kommune forsøke å gjøre lysløypa til demilitarisert sone. Det er på høy tid.

Tolv millioner kroner skal brukes i et prosjekt som blant annet skal bidra til egne vinterløyper for fotgjengere og for de som går på ski med hund. Formålet er først og fremst å få flere til å bruke Tromsømarka. Forhåpentlig har prosjektet også den effekt at det demper gemyttene. Hvis ikke må vi kanskje sette birkebeinerne i reservat?

Det blir stadig flere egoer i kondomdress, kunne Aftenposten fortelle i en serie i fjor vinter. Konfliktnivået i lysløypene eskalerer over hele landet. I Oslo er det skikkelig ille. I området rundt Sognsvann føler fotgjengere, folk med barn, barnevogn eller hund seg så uvelkomne at de ofte rømmer området.

Født med ski på beina? Vel. Vi kan mene at vi har våre rettigheter i skisporet. Men Friluftsloven må vi alle respektere.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere