- Slankeleir gir kort effekt

Foto: (Foto: Crestock)

For første gang blir norske barn sendt på slankeleir i utlandet. - Utrolig, mener norsk lege.

28.07.10 06:49

(SIDE2): Søndag kveld sendte NRK Kveldsnytt et innslag med overvektige Ali Salman (12) og hans familie, som forbereder seg på å dra på en såkalt «livsstilsendringsleir» i to uker for å gå ned i vekt.

Dette er første gang norske barn blir sendt ut av landet på en slik type leir, og overlege ved Oslo Universitetssykehus Serena Tonstad er ikke imponert over beslutningen.

- Det er ganske utrolig å sende et barn fra Norge til England for å være på leir. Det gir kun meget kortvarig effekt og behandlingsmulighetene bør gis i Norge, sier hun til Side2.

Hun påpeker at gutten og hans familie trenger støtte på hjemmebane.

- Han og familien trenger støtteapparat og muligheter i hverdagen.

Tall viser en skremmende utvikling av fedmeepidemien og andelen overvektige 4-åringer har siden 1980-tallet doblet seg fram til i dag. Hvert femte barn er også overvektig, og manglende fysisk aktivitet er den største grunnen til overvekten.

Slankeleir også i Norge
Tonstad jobbet tidligere med prosjektet «Stor og Sterk» på Ullevål Universitetssykehus.

Magnhild Pollestad Kolsgaard har vært prosjektleder for «Stor & Sterk» på Ullevål Universitetssykehus, som nå er etablert som et fast behandlingstilbud for barn med fedme og deres familier. Familiene får råd om kosthold og fysisk aktivitet, og det er også noen treningstilbud tilknyttet behandlingen. Tilbudet er for barn og unge i alderen 3-17 år.

- Langvarig oppfølging er selvsagt det beste for barna som sliter med overvekt og fedme. Det viktigste for Ali (12) og familien er å overføre rutinene og kunnskapen fra leir i England til hverdagen hjemme, sier Pollestad Kolsgaard til Side2.

Hun har ikke tro på at én ting hjelper for alle, og er ikke utelukkende negativ.

Også i Norge gjennomføres det via et forskningsprosjekt kalt «FamilY» sommerleir for overvektige barn og deres familier. Prosjektet er et samarbeid mellom Oslo, Vestfold og Trondheim, og Evjeklinikken og Røros Rehabiliteringssenter, brukes som leirsted for familiene.

I tillegg får familiene to helgeopphold og en kommunekoordinator som sikrer oppfølging i hjemkommunen.

Forebygging viktigst
- Forebygging er det aller viktigste arbeidet vi kan gjøre. Det er enklere å forebygge overvekt enn å behandle. Det etableres heldigvis stadig flere behandlingstilbud for barn og unge med overvekt, men det er også veldig viktig å bruke ressurser på forebygging, mener Pollestad Kolsgaard.

Hva skal foreldre gjøre?
Mye kan foreldre gjøre selv, hvis de ser at det går den gale veien.

- Foreldre må tenke på å være gode forbilder, både når det kommer til kosthold og mosjon. Ta kontakt med helsesøster på skolen dersom du ser at barnet ditt utvikler overvekt. Det går ofte ikke over av seg selv, sier hun.

På kommuneplan bør tilbudet også gjøres bedre i form av forebyggende arbeid, mener Pollestad Kolsgaard.

- Et bredere idrettstilbud for alle er viktig. Ikke bare de konkurransepregede idrettene. Det bør være et godt tilbud for de som ikke vil konkurrere. Det bør også være mer aktivitet i skolen, sunnere kantiner og flere helsesøstre som kan følge opp den enkelte, mener hun.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.