- Slankepille uten bivirkninger

Foto: (Crestock)

Et amerikansk legefirma søker godkjenning for pillen som skal ha vist lovende resultater.

(SIDE2): Pillen, Lorcaserin, stimulerer de såkalte serotoninreseptorene i hjernen, som blant annet spiller en avgjørende rolle i appetittreguleringen og virker ved å gi en større metthet, slik at pasienten automatisk spiser mindre, skriver Forskning.no .

Pillen, som er utviklet av amerikanske forskere, er nettopp blitt testet på mennesker i omfattende fase tre-forsøk med lovende resultater. Resultatene fra forsøket er nettopp offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Færre bivirkninger
Vekttapet kommer ikke helt på nivå med de mest effektive slankemidlene på markedet. Til gjengjeld er bivirkningene betydelig færre og kan i høyden gi pasienten forbigående hodepine og svimmelhet.

Markant forskjell
3182 overvektige eller sykelig overvektige fikk enten slankepillen eller placebopiller to ganger om dagen i ett år. Samtidig fulgte de et spesielt kosthold og trente. Etter ett år hadde 48 prosent av de som fikk medisinen mistet fem prosent eller mer av kroppsvekten. Det tilsvarer i gjennomsnitt et vekttap på omkring 10 kilo. Blant de som tok placebo var det bare 20 prosent som gikk ned like mye.

Spesialdesignet
Mye av problemene med tidligere slankemidler som også aktiverer serotoninreseptorene har vært at de også har aktivert reseptorer i lunger og hjerte. Konsekvensen var økt risiko for hjerte- og lungesykdommer. Derfor har disse blitt trukket fra markedet igjen.

Den siste som ble trukket fra det norske markedet var Subutramin - etter mistanker om økt risiko for hjerteinfarkt og slag.

Les saken: Trekker tilbake slankepiller

– Det nye legemidlet er designet til bare å aktivere den serotoninreseptoren som sitter i hjernen, sier overlege Arne Astrup fra Institutt for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Han har gjennomgått en omfattende fagfellevurdering av forskernes resultater.

– Når man har et stoff som er skreddersydd til å virke på en bestemt reseptortype, så reduserer man risikoen for bivirkninger, sier Astrup.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.