RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slanking gjør deg tjukkere

Sist oppdatert:
En ny studie slår fast at slanking kan være helsefarlig, og at du etter en tid veier mer enn du veide før slankekuren.

(SIDE2): Det er usannsynlig at slanking vil lede til en langsiktig vektnedgang. Slankekuren kan heller føre til helseproblemer, ifølge en ny studie. Det skriver BBC News tirsdag.

Går opp igjen
De amerikanske forskerne som ledet studien, fant ut at de fleste av slankerne gikk ned fem til ti prosent av sin egen kroppsvekt de første seks månedene av slankekuren.

Men ved gjennomgang av 31 tidligere studier ved Universitetet i California viste det seg at to tredjedeler av de som slanker seg, legger på seg mer enn de mister innen fem år er gått.

LES FLERE HELSESAKER HER

Linket til hjertesykdom
Å gå opp og ned i vekt er kan øke risikoen til hjertesykdom og slag, rapporterte forskerne i American Psychologist journal.

- Vi fant ut at størstedelen av de som slanket seg, la på seg all vekten igjen, pluss mer, sa sjefsforsker Traci Mann. Slankekurer fører ikke til vedvarende vektnedgang eller helsemessige fordeler for flertallet av befolkningen, la hun til.

Best uten slanking
- Vi konkluderte med at de fleste ville hatt det bedre ved å ikke gå på slankekur i det hele tatt. Vekten ville vært den samme og kroppen ville sluppet belastningen ved å gå opp og ned i vekt, hevdet forskeren.

Også norske fedmeeksperter, som for eksempel Serena Tonstad, mener ekstreme slankekurer ikke vil hjelpe i lengden. Slankeprogrammer som for eksempel «Tjukkholmen», «Et lettere liv» og «Slankekrigen» har hun heller ikke sansen for.

- Deltagerne kan kun regne med å beholde halvparten av vektreduksjonen i løpet av de neste to-tre årene, mener hun. Vektoppgang etter et slikt program er helt naturlig, og man må ikke føle seg mislykket selv om man går opp i vekt. Kroppen vil alltid prioritere å få tilbake fettlagrene den mistet, og kjemper derfor en hard kamp for å nå maksimal vekt igjen, sa hun til Side 2 i et tidligere intervju.

Les «helsebloggen» her

I

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere