*Nettavisen* Nyheter.

- Slektninger kjempet for nazistene

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

- Helt ukjent for meg, sier Ari Behn.

24.08.09 07:33

(SIDE2): Tirsdag i forrige uke kom boken «De som falt – Nordmenn drept i tysk krigstjeneste». Forfatterne Eirik Veum og Geir Brenden navngir 1000 nordmenn som kjempet på tysk side under andre verdenskrig.

BAKGRUNN: Navngir 1000 frontkjempere

Avslutningsvis er det viet et kapittel til Ari Behns familie. Forfatterne hevder to i Behn-familien tjenestegjorde i SS, og de gjør et poeng ut av at da Ari og prinsesse Märtha Louise giftet seg var Behn-slekten en del av seierherrenes fremste symbol, kongehuset.

Side2 har siden onsdag gjentatte ganger forsøkt å få Behn til å kommentere boken, uten å lykkes.

Men overfor VG søndag sier Behn at han først torsdag fikk informasjon om innholdet i boken, og at han er ukjent med opplysningene om at to slektninger av ham skal ha kjempet for nazistene.

– Dette var helt ukjent for meg. Dette må være mennesker langt ute i slekten. Jeg fikk vite det av forlaget til Veum, NRK Aktivum, torsdag. Lovlig sent, etter mittsyn. Jeg snakker ofte med min mormor. Hun har aldri nevnt dette, sier Ari Behn til VG.

Behn påpeker videre at han ikke liker fremstillingen og formuleringene i boken.

- At SS-veteranene følgerfrontkjemperslektene med haukeblikk, for eksempel. Og formuleringen om «begge Behn-karene» og at barna til etterkommerne ikke fikk vite noe om «de mørke familiehemmelighetene», sier Behn til avisen.

(Artikkelen fortsetter under utdraget fra boken)

«De aldrende SS-veteranene følger fronkjemperslektene med haukeblikk og diskuterer etterkommernes oppnåelser seg imellom. Både i den nåværende og tidligere regjeringer finnes det slektninger til frontkjempere. Da prinsesse Märtha Louise giftet seg med Ari Behn, ble det nok nevnt at i både 1. SS-Politikompani og 5. SS-division Wiking tjenestegjorde medlemmer fra Behn-slekten, en av dem hadde også en toppstilling innenfor Nasjonal Samlings Ungdomsfylking (NSUF). Begge Behn-karene overlevde krigen og gled stille og rolig tilbake til samfunnet etter å ha sonet sine straffer. Som i mange andre familier fikk ikke barna eller etterkommerne vite noe om mørke familiehemmeligheter. Nå var altså slekten blitt en del av seierherrenes fremste symbol, Kongehuset», skrives det i «De som falt»

Få nytt fra Side2: Klikk her!

- Ga beskjed
Veum sier at han fikk opplysningene om frontkjemperne i Behn-slekten fra enken etter den ene.

Han forsvarer sin navngivelse av Behn-slekten:

- Frontkjemperne mener de har greid å komme seg tilbake i samfunnet. Beviset er at mange fikk ledende stillinger, blant annet innen Forsvaret og Forsvarets etterretningstjeneste. At et medlem av en «ærverdig frontkjemperslekt» nå er blitt medlem av kongehuset anser de som det endelige beviset på at de er like mye verdt som andre, sier han overfor VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.