- Slik døde de etter å ha blitt kastet ut av Norge

Nettavisen har fått opplyst fra en kilde at personen på bildet er en afghansk asylsøker som ble skutt og drept da han forsøkte å flykte over grensen til Iran. Dødsfallet er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold.

Nettavisen har fått opplyst fra en kilde at personen på bildet er en afghansk asylsøker som ble skutt og drept da han forsøkte å flykte over grensen til Iran. Dødsfallet er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold. Foto: Privat

Flere tilbakevendte asylsøkere skal ha lidd triste skjebner etter tvangsretur.

03.03.15 12:30

De første to månedene i år ble 20 afghanere sendt tilbake til Afghanistan etter å ha fått avslag på asyl i Norge, og i fjor var det over 400 tilbakesendte afghanere. Kritiske røster mener sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er langt fra bra nok til å sende afghanere tilbake.

Nettavisen har snakket med flere tidligere ansatte ved norske asylmottak som kan fortelle om flere afghanske asylsøkere, som skal ha dødd av unaturlige årsaker etter å ha blitt kastet ut av Norge.

Maria Wasvik har tidligere jobbet på asylmottak i Drammen og Larvik. Wasvik sier hun sluttet i jobben fordi hun ikke lenger var komfortabel med arbeidsoppgavene. Hun sier det blant annet ble for mye fokus på retur og hun følte det gikk på bekostning av rettssikkerheten.

- Jeg har fulgt opp en del beboere etter at jeg sluttet på mottaket. I august 2012 ble tolv afghanere arrestert og tvangssendt til Afghanistan. Så vidt jeg vet, er det bare fire av dem som fortsatt er i Afghanistan, sier Wasvik til Nettavisen.

- Jeg synes det er fælt at så mange i denne gruppen ikke lenger befinner seg i Afghanistan, men for sin egen sikkerhet har følt det nødvendig å flykte videre, på tross av forsikringene fra norske myndigheter om at Afghanistan er trygt for dem, sier Wasvik.

Hun forteller at beboerne har flyktet videre til land som blant annet Iran, Tyrkia og Indonesia, og at de lever under forferdelige forhold.

- Drept i bombeeksplosjon
Flere av beboerne holder hun kontakt med, mens to av de beboerne som ble arrestert i august måned 2012, er mest sannsynlig omkommet.

- Dette får jeg høre av deres venner som holder kontakt med meg. Dette gjelder NN som mest sannsynlig druknet i et forlis da han reiste videre fra Indonesia til Australia. Familien skal ha fått beskjed om at han er død, og UNHCR er kontaktet. Også er det XX som skal ha blitt drept i en bombeeksplosjon i Kabul i sommeren 2013, sier Wasvik.

Wasvik er svært kritisk til at afghanske asylsøkere har blitt returnert til det borgerkrigsherjede landet i rekordfart.

- Jeg kjenner til såpass mange saker hvor man bare ender opp med en ny flukt. Jeg vet også at de som fortsatt er i Afghanistan, ikke har det bra. Alle sammen er henvist til internflukt, sier Wasvik.

- Siste gang jeg hørte fra ham
Marit Holmbukt, som er ansatt ved et norsk asylmottak, ble kjent med en afghansk asylsøker som døde da han flyktet videre fra Afghanistan etter tvangsretur. Han druknet på sjøveien mellom Tyrkia og Hellas.

- Han ble uttransportert fra Norge og tvangsreturnert til Afghanistan i slutten av 2012. Han la ut på en ny flukt og holdt jevnlig kontakt med meg. Han ringte da han var i Tyrkia, og fortalte at han skulle videre med båt. Det var siste gangen jeg hørte fra ham, sier Holmbukt til Nettavisen.

- En stund etter ble jeg oppringt fra et helt ukjent nummer. Det var da en dame som snakket afghansk. Jeg fikk en afghansk venninne til å ringe tilbake, og hun kunne fortelle at han hadde oppgitt meg som eneste familie, og hvis noe skjedde med ham, så skulle jeg bli gitt beskjed. Kvinnen som ringte, hadde også famille på denne båten, og hun kunne fortelle at båten aldri kom fram, sier Holmbukt.

- Skutt på grensen til Iran
I tillegg har Nettavisen hørt om ytterligere to afghanere som har blitt returnert fra Norge, som har dødd av unaturlig årsaker. Én av dem skal angivelig ha blitt skutt og drept på grensen til Iran, etter å ha flyktet videre ut av Afghanistan, mens en annen angivelig begikk selvmord etter retur. Men Nettavisen har ikke maktet å få bekreftet disse opplysningene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En guppe utvisningstruede afghanske asylsøkere slo seg ned i telt mellom Akerselven og kulturkirken Jaciob i 2007. 438 afghanske asylsøkere ble utsendt fra Norge i fjor. Foto: Knut Falch (NTB scanpix)


- Redde for livene sine
Afghanistan Migrants Advice and Support Organization (AMASO) bistår tilbakevendte afghanere i Afghanistan, som er returnert etter asylavslag i Norge. Organisasjonen er ikke spesielt imponert over norske myndigheters behandling av afghanske asylsøkere.

- Det er stadig flere tilbakevendte afghanske asylsøkere for hver dag som går, spesielt fra Norge. Norge deporterer mellom seks og åtte afghanere hver uke. De deporterer familier også. Jeg har kontakt med flere familier som lever under forferdelige forhold og er redde for livene sine, sier direktør for AMASO, Abdul Ghafoor, til Nettavisen på telefon fra Afghanistan.

- Man burde ikke deportere kvinner, barn og syke til Afghanistan. Men dessverre gjør Norge det. De sender barn og enslige mødre, sier han.

- På lørdag hadde jeg et møte med immigrasjonsmyndighetene her i Afghanistan. De er veldig sinte over at Norge sender enslige kvinner og barn.

Senest i februar måned var det en enslig mor med to barn som ble tvangsreturnert til Afghanistan. Familien ble imidlertid sendt tilbake til Norge etter kort tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En mor og hennes to barn som er født i Norge, jente på fire (bildet) og baby på seks måneder, ble i forrige måned tvangssendt fra Norge til Afghanistan, men kom tilbake til Norge etter kort tid. Foto: Privat/Scanpix (fotomontasje)


- Halvparten reiser ut igjen
Ghafoor sier at svært mange afghanere som sendes ut av Norge, velger å legge ut på nye farefulle ferder etter å ha vendt tilbake til Afghanistan.

- Nesten halvparten av familiene som har blitt deportert fra Norge i 2014 og 2015, har immigrert videre til andre land. De reiser på grunn av at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er svært dårlig, sier han.

- Det siste året har jeg møtt rundt 14 eller 15 familier som er tvangsendt fra Norge. Seks eller fem av dem har allerede reist videre ut av Afghanistan, sier Ghafoor.

- Har ikke oversikt
Norske myndigheter vet ikke hva som skjer videre med afghanske asylsøkere som har fått asylavslag, straks de er returnert til Afghanistan.

- Når de som sendes ut og er akseptert av hjemlandets myndigheter og overleveringen er utført, så overtas ansvaret for personene av hjemlandets egne myndigheter. Vi har ikke noe oversikt over hvem som eventuelt reiser ut igjen av Afghanistan på et senere tidspunkt, sier kommunikasjonsrådgiver ved Politiets utlendingsenhet (PU), Monica T. Olsen, til Nettavisen.

438 afghanere utsendt i fjor
De siste årene har det vær en dramatisk økning i antall afghanere som er blitt uttransportert fra Norge. I 2014 ble 438 afghanere uttransportert fra Norge til Afghanistan, viser UPs statistikk. Året før var det 250 afghanere som ble uttransportert fra Norge, og i 2012 var samme tall 200.

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter overfor Nettavisen at fra 1. januar til 23. februar, 2015 har 20 afghanere blitt uttransportert til Afghanistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.