RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Øyvind Henningsen

- Slik kom jeg ut av rushelvetet

Sist oppdatert:
Depresjoner, angst og rus i Lisa Marie Hvidstens ungdomsår har satt spor.

Lisa Marie Hvidsten (24) har hatt en ruglete ungdomstid, og vet ikke hvor hun hadde vært i dag om det ikke var for Utekontakten i Aurskog-Høland.

Depresjoner, angst og rus i Lisa Marie Hvidstens ungdomsår har satt spor.

Saken er levert av Indre.no.

Lisa fikk trøbbel med rus i slutten av tenårene, og fikk kontakt med Utekontakten da hun gikk på videregående, en skole hun droppet ut av.

– Jeg drev med mye kluss og fanteri. Det begynte med amfetamin. Det skjedde ikke så mye, og det virket ikke så farlig. Man får selvtillit av å føle seg litt «bad» og være del av det skumle miljøet.

– Det begynte med helger, og så ble ukene sånn. Det gikk for langt, og jeg begynte å bli hissig når jeg ikke fikk tak i noe. Jeg har vært borti det meste utenom heroin og de sterkeste sakene.

Trening og turer i skog og mark ble Lisas vei ut av rusen.

– Nå er jeg ferdig med alt. Jeg kuttet ut mobil og Facebook i ett og et halvt år. En tur med bikkja og en dag i lyngen ble løsningen. Trening var kjempebra for meg. Man forbrenner stoffene, får bedre selvtillit og endorfiner. Jeg begynte å oppleve det som godt å være meg.

Men å bryte med miljøet, det vil si droppe alle venner, var ikke bare enkelt.

– Man blir helt alene. Alle vennene mine drev med narkotika. Så kan man spørre i ettertid om det var virkelige venner. Heldigvis har jeg fått nye.

Lisa mener det er et svært tøft ungdomsmiljø i kommunen.

– Altfor mange driver med rus. Det er for lite å finne på. Det er mange tilbud for de yngste, men når man er ferdig med ungdomsskolen skal man liksom klare seg sjøl. Da detter mange utenfor og havner i dårlige miljøer.

– Utekontakten, og spesielt Tine Enger som jeg har hatt mest kontakt med, har vært uvurderlig. Hun har stilt opp til alle døgnets tider og hjulpet meg med alt mulig. For meg er hun en ekstra mamma. Jeg tror Tine redder liv, for å si det sånn. Hun ble bekymret da tilbudet var truet av nedleggelse i høst.

– Jeg håper tilbudet ikke blir borte, og at de klarer å holde det gående. Det betyr enormt mye for mange ungdommer. Jeg tror det er svært få som har dårlige ord om Utekontakten. De stiller alltid opp.

En av Utekontaktens store fordeler er at de ikke er fremmedelementer i ungdomsmiljøet, mener Lisa.

De kjenner ungdommene, er med på praten rundt bordet og inntar aldri tradisjonelle «voksenholdninger ovenfra og ned».

– De blir regnet som en del av ungdomsgjengen – «kule voksne». Når de er ute på kveldstid er de aldri barnevakter som sier fy-fy eller bare dømmer. De passer på dem som detter litt utenfor. De er der for ungdom som ikke har det så bra med seg selv eller på hjemmebane.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere