RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bildet viser en angivelig narkotikaforbryter like før han blir henrettet ved henging i Teheran i 2008.
AFP PHOTO/STR
Bildet viser en angivelig narkotikaforbryter like før han blir henrettet ved henging i Teheran i 2008. AFP PHOTO/STR

- Slik prøver Iran å få mer penger fra Norge

Norge har allerede gitt 24 millioner kroner i Iran-støtte.

Ifølge Iran Human Rights har det iranske regimet henrettet over 2500 personer som er dømt for narkotikaforbrytelser de siste fem årene.

Denne uken har offisielle kilder i Iran kunngjort at 70 parlamentarikere har signert et lovforslag om å fjerne dødsstraffen for ikke-voldelige narkotikaforbrytelser.

Menneskerettsorganisasjonen mener imidlertid at dette kan være et strategisk spill for å berolige land som støtter Irans narkotikabekjempelse.

«Ettersom flesteparten av landene som finansierer Irans antinarkotika-program er basert i Europa, og har uttrykt misnøye over narkotikarelaterte henrettelser, så kan forslaget være et tiltak fra iranske myndigheter for å berolige disse landene,» lyder en uttalelse fra Iran Human Rights.

Pengestøtte til Iran
Norge har gitt indirekte pengestøtte til Iran gjennom FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC). Norge har siden 2011 støttet UNODCs landprogram for Iran med 24 millioner. Støtten utløper ved årsskiftet, og det er foreløpig uklart om Norge vil fornye støtten til Irans landprogram fram til 2018.

Iran Human Rights utelukker ikke at Iran presenterer lovforslaget med hensikt å styrke muligheten for at Norge og de andre landene vil fornye deres økonomiske støtte til landets narkotikabekjempelse.

- Tidspunktet minner veldig mye om det. Det vil ikke være far-fetched å si noe sånt basert på tidligere erfaringer med iranske myndigheter. De fleste prosjekter med UNODC går ut nå. Så svaret er ja, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Ikke fått inn noe søknad
I slutten av forrige måned spurte Nettavisen Utenriksdepartementet (UD) om det er aktuelt å videreføre den norske støtten til FNs Iran-program.

- UNODC og Iran har ennå ikke undertegnet avtale om programmet, vi har dermed ikke fått noen søknad om støtte til behandling i UD, skrev kommunikasjonsrådgiver i UD, Veslemøy Lothe Salvesen, i en epost til Nettavisen forrige måned.

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn har tidligere krevd at Norge stanser all støtte til UNODCs landprogram for Iran.

- Gjelder ikke «væpnet smugling»
Iran Human Rights sier at lovforslaget innebærer at væpnede narkotikaforbrytere fortsatt skal kunne straffes med døden, mens det bare er såkalte ikke-voldelige narkotikaforbrytere som eventuelt skal få byttet ut dødsstraff mot livstid i fengsel.

Amiry-Moghaddam påpeker at de fleste som har blitt hengt i Iran for narkotikaforbrytelser, var anklaget for nettopp «væpnet smugling».

Iran Human Rights mener Norge, samt andre land som har støttet UNODC, må avstå fra ethvert direkte eller indirekte antinarkotika-samarbeid med Iran, så lenge det ikke er implementert en lov som faktisk bidrar til en betydelig reduksjon i antall narkotikarelaterte henrettelser i Iran.

- UNODC og de som gir penger til Iran må ikke nøye seg med et lovforslag som skal diskuteres. De må ta hensyn til reelle indikatorer. Det vil si antall mennesker som blir enten dømt til døden eller henrettet for narkotikaforbrytelser, sier Amiry-Moghaddam.

- Dette har vi sett tidligere, at iranske myndigheter kan komme med signaler som høres veldig bra ut. Men et lovforslag som signeres av 70 personer, hvor det står at dødsstraff skal kun brukes for væpnede smuglere til en faktisk nedgang i antall henrettelser, er en kjempelang vei, sier Amiry-Moghaddam.

Må godkjennes av Vokterrådet
Et slikt lovforslag må dessuten bli godkjent av det mektige Vokterrådet før det blir implementert som lov.

Mahmood Amiry-Moghaddam

- Én ting er at loven skal få nok stemmer i nasjonalforsamlingen. Og nummer to er at selv når nasjonalforsamlingen har godkjent lovforslaget, så må Vokterrådet godkjenne det. Normalt tar en sånn prosess flere år, hvor dette lovforslaget sendes fram og tilbake mellom nasjonalforsamlingen og Vokterrådet.

Les også: - Ungdomsforbryter hengt i dag tidlig
Les osgå: Dette landet har hengt 2500 narkoforbrytere

Amiry-Moghaddam sier at Iran på begynnelsen av 2000-tallet innførte et moratorium mot dødsstraff ved steining for å styrke forholdet til EU. Irans utenriksminister signerte et moratorium mot steining. Men i 2006 og 2007 klarte imidlertid aktivister å frambringe beviser på at Iran fortsatt praktiserer steining av fanger, men holdt det skjult for omverden ved å unnlate ordbruken i selve dommen.

Senest i forrige uke ble en kvinne i Iran dømt til døden ved steining for medvirkning til drap på ektemannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere