*Nettavisen* Nyheter.

- Slurv og mangel på kommunikasjon

KREFTPASIENT: For halvannet år siden fikk veterinær Martin Kaldahl diagnosen prostatakreft. Siden den gang har det vært mye fram og tilbake, og han er slett ikke fornøyd med sitt møte med helsevesneet. Selv om kreftbehandlinga han har fått har vært god. Foto: Erlend Malmo (NAMDALSAVISA)

Fikk påvist aggressiv prostatakreft - ble glemt av helsevesenet.

GRONG: – Jeg er blitt skeptisk til hele helsevesenet etter det jeg har opplevd siden jeg fikk diagnosen. Det har vært mye slurv og mangel på kommunikasjon, sier Kaldahl, og legger til at han har følt seg frisk og har fungert tilnærmet normalt siden han fikk den alvorlige diagnosen.

– I det daglige tenker jeg ikke på det. Jeg tar pillen min hver morgen, og lever med det. Men det har gått litt ut over energien, merker jeg, sier veterinæren som driver Grong Dyreklinikk.

Les også: St. Olavs erkjenner rutinesvikt.

Fått behandling
Kaldahl understreker at han ikke er misfornøyd med behandlinga han fikk da han først kom inn på sykehuset. Den har vært utmerket på alle mulige måter.

Men det er en del episoder undervegs han har reagert kraftig på.

Det startet allerede i august i 2009, da noen prøver ble forlagt av en vikarlege ved legekontoret i Grong. Prøveresultatene ble liggende i en skuff, helt til Kaldahl selv begynte å etterlyse svar på prøvene.

– Det endte med at lederen for legekontoret kom hit til klinikken og ba om unnskyldning for det som hadde skjedd. Det ble ordnet slik at jeg fikk time til MR-røntgen på sykehuset dagen etter, sier Kaldahl.

Derfra ble han henvist til spesialist ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Annen pasients sykehistorie
– Den spesialisten jeg møtte der satt og så på en datamaskin og fortalte meg egentlig ei sykehistorie som var verre enn det jeg trodde. Han påsto at jeg var sykere enn det jeg var forespeilet, forteller Kaldahl.

I ettertid har det vist seg at spesialisten satt og kikket på journalen til en helt annen pasient enn Kaldahl.

Det har han selv blitt fortalt i ettertid.

– Da jeg kom heim fattet jeg mistanke om at dette var tilfellet, og stelte i stand et skikkelig bråk for å få snakket med spesialisten. Morgenen etter ringte legen, og innrømmet at han så på feil pasient, sier Kaldahl.

Han fikk valget om han ville behandles med stråling eller en operasjon. Han valgte strålebehandling og hormonterapi.

I to måneder i fjor vår fikk han daglige doser med stråling.

– Jeg hadde en fin periode på St. Olavs da jeg først fikk behandling. Jeg følte meg bra og var heime hver fredag ettermiddag og arbeidet, sier Kaldahl, som fikk beskjed om at han skulle inn til kontroll ved Sykehuset Namsos etter tre måneder.

4. august i fjor skulle han til kontroll, men akkurat da han skulle kjøre fra Grong fikk han telefon om at legen var sykmeldt, og at han ikke skulle komme.

– Jeg ville til kontroll, og tok derfor kontakt med St. Olavs igjen. Dit fikk jeg komme seks dager etterpå. Etter kontrollen fikk jeg igjen beskjed om at jeg skulle følges opp fra Namsos. Men siden har jeg ikke hørt noen ting, forteller Kaldahl.

Les også: - Må lære av sine feil.

Ringte selv
For to uker begynte han å ringe for å etterlyse kontrollen han skulle på i løpet av denne måneden.

Da fikk han beskjed om at Sykehuset Namsos ikke har hørt noen ting fra St. Olavs Hospital.

– Men det ble sagt at jeg skulle få et brev, det har jeg ennå ikke fått. Derfor ringte vi igjen sist torsdag. Men fortsatt hadde ikke de fått noen papirer på meg fra Trondheim. Jeg ringte dit, og fikk beskjed om at de hadde glemt å videresende papirene til Namsos, forteller Kaldahl, som ikke legger skjul på at frustrasjonen er stor.

– Per i dag vet jeg ingen ting. Verken om hvem jeg skal på kontroll til, eller når jeg skal til kontroll. Jeg har ikke noen problem med diagnosen, men det er ikke dermed sagt at jeg er frisk. Derfor vil jeg kontrolleres. Selv om det går bra, så henger det litt utover meg likevel, sier Kaldahl, som ringte fire ganger torsdag, uten å få noe klart svar.

Jobber med dyr
Selv jobber Kaldahl med dyr, og han vet at dyreeiere forlanger noe langt mer enn det han selv har opplevd i sitt møte med helsevesenet.

– Dyreeiere forventer å komme inn i løpet av veldig kort tid, selv med bagatellmessige skader. For oss er det ikke rom for å gjøre feil. Hadde det skjedd bare en forglemmelse, så hadde det vært greit for meg, men ikke flere ganger. Det har ført til at jeg er skeptisk, sier Kaldahl.

– Hva gjør du nå?

– I dag kommer jeg til å ringe helt til jeg kommer fram til fagfolk som kan sjekke meg. Jeg føler meg såpass sterk at jeg skal komme meg inn, enten i Namsos eller på St. Olav. Det kommer jeg ikke til å gi meg på, sier Kaldahl.

– Hva tror du hadde skjedd hvis dere hadde gitt dyr den samme behandlinga som du selv er blitt utsatt for?

– Det ville ha blitt spetakkel, og et voldsomt oppgjør. Egentlig så tør jeg ikke tenke på det, sier Kaldahl.

– Må finne ut av det
Informasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag kjenner ikke til saken med Kaldahl, og hva han har opplevd i sitt møte med helsevesenet.

Men Skillingstad er klar på at de må komme til bunns i saken, og se på hva som har skjedd.

– Jeg kjenner ikke til saken, derfor er det litt vanskelig å kommentere den. Men det tyder på at vi ikke har fått de nødvendige papirene fra St. Olavs Hospital. Noe som har forsinket innkallinga av pasienten til oss. Men hva som har skjedd, vet jeg ikke. Det må vi forsøke å finne ut av, sier Skillingstad til NA.

Les flere saker fra Namdalsavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.