- Slutt å skremme oss!

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla mener Ap og SV unødvendig pisker opp stemningen i debatten om reservasjonsretten.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla mener Ap og SV unødvendig pisker opp stemningen i debatten om reservasjonsretten. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum, (NTB scanpix)

Gerd-Liv Valla til knallhardt angrep på eget parti.

18.03.14 09:47

- Politikere som vet bedre, skal ikke skremme med at abortloven står for fall eller uthules, tordner tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i en kronikk i Dagsavisen.

Valla kaster seg inn i debatten om legers rett til å reservere seg, og går til knallhardt angrep på sitt eget parti.

- Når SV og Arbeiderpartiet tegner opp skrekkscenarioer i debatten om reservasjonsrett, vet de egentlig bedre, skriver hun.

Les også: Høie pepres med private høringssvar i reservasjonssaken

Vallas meninger står tirsdag på trykk i flere aviser.

- Ikke pisk opp stemningen
Valla mener ledelsen i Arbeiderpartiet, altså partileder Jens Stoltenberg, har et ansvar for å rydde opp.

- Jeg synes at ledelsen i både mitt eget parti og andre har et ansvar for å ikke urettmessig piske opp stemninger og følelser i en så viktig sak. Det er trist å måtte si det, men jeg opplever at det hele blir litt uærlig og lett i et partipolitisk spill hvor regjeringen skal tas, skriver hun.

Valla mener en oppisking av reservasjonsdebatten, både er synd og unødvendig.

- For det er mange realpolitiske saker fra den blåblå regjeringen her hjemme som faktisk setter likestillingen i revers, som vi bør demonstrere og kjempe mot, skriver Valla.

Les også: - Synd at Høie tror at kvinner ikke vet hva de mener

Les også: - Legene bør finne seg en annen jobb

- Høyre må snakke mer i klartekst
Valla påpeker at det er et massivt flertall både på Stortinget og i befolkningen for at kvinners selvbestemte abort skal være norsk politikk.

- Både Ap og SV vet at alle politiske partier med unntak av KrF støtter opp om abortloven. KrF har hatt sitt særstandpunkt i alle år, men det har oppslutning fra et stadig mindre segment av befolkningen, skriver hun.

Valla mener forslaget om reservasjonsrett er en opprydding av dagens praksis, med unntak av den kommunale avgjørelsesmyndighet som hun antar blir tatt bort.

Hun mener også at Høyre må snakke tydeligere i reservasjonsrettdebatten.

- For den videre debatten ville det være klargjørende hvis Høyre snakket mer i klartekst og ganske enkelt slo fast at kvinners selvbestemte abort i loven fra 1978 ikke skal rokkes ved, skriver Valla i Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.