Gå til sidens hovedinnhold

- Sluttet å høre på mormor

Espen Haavardsholm fikk torsdag Aschehougprisen for 2006, og annonserte at han hadde sluttet å lytte på sin mormor i sin skrivekunst.

Espen Haavardsholm har 35 år med forfatterskap bak seg, og var torsdag den lykkelige mottaker av Aschehougprisen.

Betydelig pris
Prisen er på 100.000 kroner, samt en statue av Ørnulf Basts «Evig liv» - en miniatyr av bronsestatuen på Sehesteds plass mellom Aschehoug og Gyldendal i Oslo.

- Min mormor sa at man i sin litteratur gjerne skulle være litt personlig, men aldri privat. Jeg kan si at jeg i de to siste bøkene, og den som kommer har sluttet å høre på min mormor, sa Espen Haavardsholm i sin takketale.

Han tok seg tid til å filosofere litt over nettopp dette skismaet i litteraturen og konstaterte at tidene hadde endret seg siden mormors dager.

Ivrer for de unge
Hans forlegger, Geir Berdahl, i Oktober gratulerte, og Tom Lotherington i Norsk forfattersentrum roste Haavardsholm for hans utrettelige evne til å besøke skoler og formidle litteratur- og leseglede til den oppvoksende slekt.

- Det er ikke mange forfattere på hans nivå som tar seg tid til det, sa Lotherington.

Aschehougprisen er en litteraturpris som deles ut hvert år uavhengig av forlag. Juryen består av medlemmer fra Norsk kritikerlags litteraturseksjon.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser