RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Smedvig-kjøpet gir ny spekulasjonsbølge

Sist oppdatert:
Amerikanske Nobles kjøp vil både føre til økte spekulasjon rundt Smedvig-aksjen, også de andre potensielle oppkjøpskandidatene i den pågående konsolideringen i riggmarkedet, mener Fonansfinans rigganalytiker. Les mer her
- De har lagt seg rett under grensen for tilbudsplikten, og basert på utestående aksjer så er de så nær 40 prosent som mulig, mangler kun 2 aksjer på tilbudsplikt. Det ser ut til at Noble bevisst har lagt seg rett under, og det kan indikere at de vil vente med å kjøpe seg resten, sier rigganalytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til iMarkedet.no.

Han mener dette er et sterkt signal om at Noble ønsker kontroll. Det underbygges av at amerikanerne har betalt en premie på henholdsvis 25 og 16 prosent i forhold til mandagens sluttkurs for A- og B-aksjene.

At det er styrformannen og hovedaksjonær Peter T. Smedvig som har solgt seg ut, understreker også at det er snakk om en kontrollerende post.

- Det kan bli et ventespill, men samtidig kan det bli mye spekulasjoner rundt hvorvidt de vil kjøpe resten, sier Bakken, som forventer at spekulasjonene vil bre seg til de andre riggselskapene på børsen.

- Dette vil utløse spekulasjon rundt andre potensielle oppkjøpskandidatene som Ocean Rig, Sinvest og Awilco, sier Fondsfinansanalytikeren til iMarkedet.no.

Mye å ta av

Bakken viser til at det bare i Norge er 16 større og mindre riggselskaper som enten er børsnotert eller handles i det unoterte markedet. Mange av disse vil, ifølge Bakken havne under en større organisasjon etter hvert. Det gjelder særlig selskapene som vil ha vansker med å bygge en eget driftsorganisasjon.

- Ocean Rig har en veldig moderne flåte, og en relativt åpen aksjestruktur. Awilco og Sinvest er jackup-selskaper som er i en litt annen kategori, og som har bare nybygg. Prisene på de siste riggslutningene viser at det er et sterkt marked. Flere av de amerikanske selskapene har behov for nye jackup-rigger til erstatning for eldre rigger og til å erstatte rigger de tapte eller fikk ødelagt i forbindelse med orkanene i høst, sier Bakken.

Konsolideringen i gang

Bakken mener at dagens oppkjøp ikke betyr noen ny start på konsolideringsprosessen i riggmarkedet, selv om det er det første større amerikanske kjøpet.

- Konsolideringen har alltid vært i gang. SeaDrills kjøp i Mosvold Drilling var det femte forsøket vil kjenner til fra SeaDrill når det gjelder forsøk på å kjøpe andre riggselskaper. De har blant annet tatt en posisjon i Ocean Rig, kjøpt Odfjell Invest og 33 prosent av PT Apexindo Pratama og forsøkt seg i Petrojack, påpeker Bakken som et klart eksempel på at konsolideringsprosessen har vært i gang en stund.

- Det vil gå stund før vi ser sluttresultatet her, understreker Bakken, som samtidig sier at man ikke skal vente seg for mye fra eksempelvis verdensstørste riggselskap, amerikanske Transocean, på kort sikt.

Bakgrunnen er at Transocean i likhet med Noble, har hatt mye å ta av fra interne ressurser i form av oppgraderingskandidater og rigger i opplag.

- Transcoean har syv semi`er i opplag, tre skal aktiviseres i 2006. De har videre besluttet to oppgradert til 6.000 fot. Det er ingen vits å bygge nytt når du har andre du kan oppgradere. Jeg tror også de vil komme til å bestille nybygg eller kjøpe eksisterende selskaper, men "pri" en i rangeringen av mulige ekspansjonsmuligheter, er å ta tak i egne muligheter, sier Bakken.

Noble har også gått gjennom samme prosess. Selskapet har så langt besluttet full utrustning av tre av de fire semi-skrogene riggselskapet har hatt liggende. Ifølge Bakken er dette for alle praktisk formål å betrakte som nybygg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere