RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Snakk åpent om stamming

Foto: SFNorge
Sist oppdatert:
«Kongens tale» handler om kong George VI stamming. Les hvordan du bør snakke med en stammer.

(SIDE2): - Jeg tror denne filmen vil være med på å rette fokus på stamming, på en positiv måte, sier Linda Marlen Vannebo i Norsk interesseforening for stamme.

Filmen «Kongens tale» er nominert til 12 Oscar og er historien om hvordan kong George VI fikk bukt med sin livslange stamming ved hjelp av en ukonvensjonell australsk talepedagog som het Lionel Logue.

LES SAKENE:
Det var nok ikke helt sånn
Presses til det ytterste
Firth for konge!

Filmen har premiere i dag, fredag og Vannebo tror filmen vil gi folk et innblikk i stammernes verden.

- Jeg tror mange vil få et «innblikk» i en stammers verden på en helt annen måte, og at det vil gi folk en helt annen forståelse rundt dette.

Vannebo tror det kan være vanskelig for andre å vite hvordan de skal forholde seg til en stammer.

- At folk kan være redde for å snakke med stammere kan nok forekomme, der tror jeg det ligger mye usikkerhet bak. Dette fordi mange ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til en stammer.

- Redd for å bli sett rart på
Ca 40.000 nordmenn har taleflytproblemer, eller stammer. Det oppstår gjerne i 2-5-årsalderen og det er tre ganger så mange menn som kvinner som stammer ifølge Norsk interesseforening for stamme.

Manusforfatter av «Kongens tale» David Seidler begynte å interessere seg for historien fordi han selv stammet da han var liten. Han måtte allikevel vente med historien i mange år fordi Dronningmoren ikke ville gjenoppleve den smertefulle tiden.

Kongens stamming var tydeligvis dypt pinlig og også i dag er stamming forbundet med pinlige situasjoner.

- Spesielt utfordrende for en som stammer kan være å treffe nye mennesker, snakke i telefonen, gjøre jobbintervju og stå foran en forsamling å prate. Det er også en utfordring å møte alle fordommene rundt stamming. Mange er redd for å bli sett rart på, sier Vannebo.

Hun har et brennende engasjement for barn og unge som stammer og jobber for å få mer kunnskap om stamming på barne- og ungdomsskolene, gi mer kunnskap til lærerne slik at de kan tilrettelegge for flere skriftlige eksamener til elevene, snakke åpent om stamming og ufarliggjøre dette for andre elever.

UTFORDRENDE SITUASJON: Øving i å oppsøke «vanskelige» situasjoner og beherske disse er også en viktig del av behandlingen. Dette vil styrke stammerens selvbilde og forhold til omgivelsene og redusere stammingen.
UTFORDRENDE SITUASJON: Øving i å oppsøke «vanskelige» situasjoner og beherske disse er også en viktig del av behandlingen. Dette vil styrke stammerens selvbilde og forhold til omgivelsene og redusere stammingen.

- Mange fortvilte foreldre
Det er viktig å få foreldrene mer på banen, hjelpe til med kunnskap på området. Det fins mange fortvilte foreldre der ute som ikke får hjelp til barnet sitt.

På nettsidene til NIFS kan vi lese at stamming ofte fører til kommunikasjonsproblemer. Ofte forsøker den som stammer å bytte ut visse ord, unngå situasjoner, eller hun/han går inn for å skjule stammingen helt. Resultatet av dette kan bli en ond sirkel av talefrykt, passivitet og isolasjon.

Derfor er det viktig at andre mennesker behandler de som stammer med respekt og her er noen av de tingene du i hvert fall bør unngå, ifølge Vannebo.

- Irriterende situasjoner for en stammer kan for eksempel være det at folk snur seg vekk, ser ned, sier ordene for deg eller latterliggjør deg på noe vis.

Hvorfor stammer noen?
Vi kjenner ikke årsakene til stamming, men man mener at så vel medfødte som psykiske og sosiale faktorer kan ligge til grunn for at stammingen oppstår og utvikler seg. Vi vet at det er 20 % større sjanse for å utvikle stamming hvis en nær slektning har taleproblemer. Personer som stammer kan således være arvelig disponert. I noen tilfeller kan psykiske traumer ha vært en utløsende faktor, mens man i andre tilfeller ikke finner noen klar årsak.

Hvordan behandler man stamming?
Noen «mirakelkur» eller medisin mot stamming finnes ikke. Den behandles langsiktig av logoped med ulike flytskapende teknikker. Øving i å oppsøke ”vanskelige” situasjoner og beherske disse er også en viktig del av behandlingen. Dette vil styrke stammerens selvbilde og forhold til omgivelsene og redusere stammingen. Mye av dette kan gjøres i selvhjelpsgrupper. Når det gjelder barn, viser de senere års forskning og praksis på at jo tidligere det gripes inn, jo større er sjansen for å forebygge en negativ stammeutvikling.

Når du snakker med en som stammer
1. Snakk på vanlig måte! Se på den som stammer som en hvilken som helst annen samtalepartner.

2. Vær en god lytter! Konsentrer deg om det som blir sagt, i stedet for måten det blir sagt på. Gi den du snakker med tid til å snakke ferdig.

3. Følg vanlig høflighet under samtalen! Unngå å avslutte ord og setninger for den som stammer. Det kan være frustrerende for stammeren, og dessuten kan det hende at du gjetter feil! Denne "regelen" skal likevel ikke overdrives. Husk at fleip, avbrytelse og det å snakke i munnen på hverandre også hører med i en normal samtale mellom venner.

4. Vær åpen om stammingen! Ikke vær redd for å snakke om det med den som stammer. Mange som stammer vil mer enn gjerne diskutere temaet. Men ikke kom med lettvinte råd (f.eks. «trekk pusten dypt» eller «ikke tenk på det»). Slike råd er nok velmente, men til liten nytte. Når du følger disse rådene, er det mindre fare for at den som stammer tenker på stammingen, og dermed kan det bli lettere å prate uten å bli stående fast.

(Kilde: Norsk interesseforening for stamme (NIFS))

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere