*Nettavisen* Nyheter.

- Snart kan det bli slutt på TV-skjermer i flysetene

Store fly-produsenter har hintet om at TV-skjermer i flysetene vil forsvinne i nær framtid. Foto: Kevork Djansezian (Afp)

Ett flyselskap har allerede bestemt seg for å fjerne skjermene, og flere kan følge etter.

23.10.15 12:09

Et kanadisk lavprisflyselskap, WestJet, hevder passasjerene foretrekker å se på underholdning på sine egne smarttelefoner og skjermbrett, fremfor å se på TV-skjermene som er montert fast i flysetene.

Allerede fra neste år vil flyselskapet ha transatlantiske langdistanseruter fra Gatwick uten skjermer i setene.

Istedenfor vil flyselskapet tilby en tjeneste hvor underholdningen kan bli streamet rett inn på passasjerenes smarttelefoner eller skjermbrett, via et superraskt trådløs nettverk om bord som får signaler fra satellitter.

Passasjerene trenger bare å laste ned WestJets app for å få tilgang på 450 filmer og TV-program, skriver The Independent.

Sparer drivstoff
Store flymaskin-produsenter har allerede hintet om at det i framtiden kan bli slutt på TV-skjermer i flysetene for å minke totalvekten om bord, noe som bidrar til at flyene bruker mindre drivstoff, som igjen vil kutte ned kostnadene.

Fjerning av alle skjermene om bord, vil føre til et vekttap på totalt 680 kilogram, ifølge visepresident Richard Bartrem i WestJet.

- Vi startet med å installere TV-er i våre flymaskiner i 2004 da smarttelefoner ikke eksisterte, i hvert fall ikke med muligheten til å streame innhold, sier han til The Times.

- I dag har over 80 prosent av passasjerene våre slikt utstyr selv. Det nye systemet vil gjøre det mulig å tilby en bedre og mer relevant tjeneste til våre passasjerer, samtidig som vi tilbyr lave billettpriser.

Den nye streaming-tjenesten skal være tilgjengelig om bord på flyselskapets nye flåte med Boeing 767-maskiner.

Europeisk luftfartsnettverk
Flere flyselskaper tilbyr allerede sine passasjerer trådløs internett om bord, men kvaliteten er så som så.

I forrige måned ble det besluttet at det skal utvikles et europeisk luftfartsnettverk, som får signaler fra 300 bakkestasjoner kombinert med signaler fra satellitter.

Det britiske satellittselskapet Inmarsat har slått seg sammen med Deutsche Telekom og Lufthansa med mål om å ha på plass teknologien allerede i 2017. Håpet er at andre flyselskap vil følge etter.

- Ikke lenger behov for TV-skjermer
President for Inmarsat Aviation, Leo Mondale, mener det ikke lenger vil være behov for TV-skjermer i flysetene.

- Ipad-en er langt bedre enn enhver TV-skjerm på økonomiklasse, sier han til Financial Times.

Sjef for innovasjon hos Airbus, Gregor Dirks, er langt på vei enig.

- Hvis man kan gå over til et trådløst system, trenger man ikke en skjerm eller ledninger, og dette vil fjerne en del av vekten. I tillegg slipper du masse vedlikehold, sier han til samme avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.