RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sønnen vår hadde vært i live dersom legene hadde gjort jobben sin

Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)
Sist oppdatert:

(Bergensavisen) 9. april er det fem år siden sønnen deres, Endre Halsvik Gjersvik (17), ble svært syk. Han hadde sterk hodepine, var kvalm og hadde økende lysskyhet.

Han skrek og gråt av smerte. Foreldrene fryktet hjernehinnebetennelse. Han ble fraktet fra Fana legevakt til Bergen lege vakt før han endte på akuttmottaket ved Haukeland universitetssykehus. Her døde han samme natt.

- Vi har hele tiden hatt på følelsen at noe sviktet. Legene gjorde ikke nok for å redde sønnen vår, sier Frank Gjersvik til BA .

- Påført mer lidelse
Foreldrene har kjempet en fem år lang kamp for å bli trodd. To ganger har fylkeslegen vurdert saken og konkludert med at ingen kan klandres for Endres død.

I 2011 fikk foreldrene medhold i Norsk Pasientskadeerstatning. Endre burde fått raskere diagnose og behandling.

I går kunne BA fortelle at fylkeslegen snur i saken og gir Haukeland flengende kritikk for Endres dødsfall.

Det er første gang fylkeslegen har åpnet en sak for tredje gang.

«Det er i ettertid ingen tvil om at legene som var i akuttmottaket de to første timene, ikke oppfattet hvor alvorlig syk Endre var», skriver fylkeslege Helga Arianson.

Arianson innrømmer at hun har gjort en feilvurdering og beklager sterkt.

- Vi burde håndtert denne saken annerledes fra starten av, sier hun.

- Det er en slags seier, men samtidig er alt bare leit. Jeg er sint og synes fylkeslegen har påført oss mer lidelse enn nødvendig. Hadde vi fått dette svaret fra fylkeslegen for fire år siden kunne vi ha kommet oss litt videre i livet, sier Endres foreldre.

Fem uutholdelige timer
Endres far forteller at drivkraften for å ta opp kampen mot systemet var de fem siste timene han hadde med Endre.

- Han hadde det så forferdelig vondt uten at noen hjalp ham eller skjønte alvoret. Jeg vil at de skal innrømme feil. Hvorfor kan de ikke si unnskyld? Det eneste vi har møtt er en vegg av arroganse der leger beskytter hverandre.

Fylkeslegen gir sykehuset kritikk for at bakvakten ikke rykket ut for å vurdere pasienten selv, og ber dem se på sine rutiner for når bakvakt skal rykke ut.

Fylkeslegen har bedt om et svar fra sykehuset 1. april. På grunn av det ønsker ikke avdelingsdirektør Lars Birger Nesje å kommentere saken.

- Jeg håper både fylkeslegen og Haukeland lærer av denne saken. Vi er foreldre som har mistet et barn på grunn av en feil som er gjort. Det finnes ikke noe som er verre, sier Endres foreldre som fremdeles er sterk preget av den traumatiske tiden før Endre døde.

Vil gjøre en forskjell
Endres pappa sier at han ikke tror de noensinne klarer å legge saken bak seg.

- Men vi har mekanismer som gjør at vi klarer å takle sorgen bedre. Vi som familie må klare å leve med at Endre døde på grunn av feil som ble gjort, sier han.

- Jeg har holdt på å gi opp mange ganger. Vi har kranglet om å få ut journaler, skrevet klagebrev og vært i møter. Jeg har grått små mange tårer over en ensom kamp mot systemet. Endre har heldigvis gitt meg styrke til å gå videre, sier Endres mor.

Håpet til foreldrene er at deres kamp skal gjøre en forskjell.

- Ingen fortjener å gå i mine sko, men jeg håper at det blir lettere å gå i mine fotspor for andre som opplever noe sånt, sier Marianne Halsvik Gjersvik.

Endres (17) siste timer

  • 8. april 2008 kom Endre til legevakten i Fana med intense sterke hodesmerter. Han skrek og gråt av smerte. Foreldrene fryktet at det var hjernehinnebetennelse, men ingen sikker diagnose ble satt.
  • På grunn av forverrig av tilstanden, tok foreldrene med Endre til Bergen legevakt klokken 22.00. Utover kvelden ble pasienten enda dårligere.
  • Foreldrene hadde aldri sett gutten så syk før. Øynene bulte. Han tålte ikke lys og klaget over smerter i hode. Han hadde utslett oppover armen.
  • Først to og en halv time på Bergen legevakt ble 17-åringen sendt i ambulanse til Haukeland. Etter nesten to timer ble det tatt CT-undersøkelse som viste oppsvumling av hjernen.
  • En nevrokirurg anbefalte å åpne hodeskallen for å lette på trykket. Operasjonen ble utført tidlig om morgenen, men da var det for sent.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere