- Snowden er fortsatt på flyplassen

Foto: HANDOUT (Reuters)

Russlands president Vladimir Putin sier at spionsiktede Edward Snowden fortsatt er i transittområdet på flyplassen i Moskva.

25.06.13 20:02

(Nettavisen/NTB): På en pressekonferanse under et besøk til Finland tirsdag fortalte Putin at han håpet saken ikke ville påvirke forholdet mellom USA og Russland, men indikerte at det ikke er aktuelt å utlevere Snowden.

Videre understrekte den russiske presidenten at Snowden ikke har begått noen forbrytelse i Russland. Det russiske sikkerhetspolitiet, FSB (tidligere KGB), skal ikke ha vært i kontakt med den spionettersøkte Snowden, ifølge Putin.

Putin sa at Snowden er en fri mann, men at han foretrekker at amerikaneren velger en ny destinasjon så raskt som mulig.

Putin understrekte at Snowdens ankomst i Moskva kom uventet på russiske myndigheter.

Reiste ikke med flyet
Snowden er etterlyst av amerikanske myndigheter og er siktet for å ha lekket sensitiv informasjon om hvordan amerikanere har overvåket egne og utenlandske borgere.

Mandag skulle Snowden etter planen reise fra Moskva til Havanna på Cuba, for deretter å reise videre til Ecuador hvor han har søkt om politisk asyl.

Men Snowden dukket aldri opp på flyet, og dette startet en rekke spekulasjoner på hvor amerikaneren oppholdte seg.

- Ikke på russisk jord
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte tidligere tirsdag at Snowden aldri krysset grensen over til Russland etter at han ankom fra Hongkong.

Ettersom Snowden fortsatt befinner seg i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva, er han teknisk sett ikke på russisk jord. Ifølge russiske nyhetsbyråer skal han ha leid seg et soverom i flyplassens transittområde.

Det betyr imidlertid ikke at Snowden kan oppholde seg så lenge han vil i transittområdet, uten at russiske myndigheter kan gripe inn.

- Russisk rett gjelder selv om Snowden befinner seg i transittområdet, sier ekspert på internasjonal strafferett ved Prio, Morten Bergsmo, til Nettavisen på telefon fra Beijing.

- Så det betyr at russiske myndigheter kan pågripe Snowden, og utlevere ham til USA om de skulle ønske det?

- Det kommer an på hva russisk rett sier om det spørsmålet. Jeg kan ikke russisk strafferett, men det er ikke slik at man er i et statsløst eller suverenitetløst rom før man går gjennom passkontrollen, sier Bergsmo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Putin har imidlertid gått langt i å antyde at det ikke vil bli noen utlevering av Snowden.

- Vi kan bare utlevere enkelte personer til land som vi har internasjonale avtaler med om utlevering av kriminelle. Vi har ingen slik avtale med USA, sa Putin på pressekonferansen i Finland.

Kina reagerer
Kina reagerer sterkt på amerikanske påstander om at landet hjalp Snowden til å flykte fra kinesiskstyrte Hongkong søndag.

- Kinas regjering valgte bevisst å la en mann på flukt slippe unna, selv om det forelå en gyldig arrestordre på ham, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Myndighetene i Washington har gjort det klart at de vil bruke alle mulige juridiske kanaler i jakten på Edward Snowden. Amerikanske politikere ser på ham som en forræder, og advarer Kina og Russland om at deres forhold til USA kan ta skade hvis de hjelper Snowden.

- Politisk sett er dette en veldig god sak for kineserne, og timingen av Guardians avsløringer var veldig gunstig for Kina. Det kom jo dagen før møtet mellom Obama og Xi Jinping (Kinas president). Kinesisk hacking skulle være et av de viktigste punktene på Obamas agenda, så kineserne har scoret viktige politiske poeng på denne saken, sier Bergsmo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.