- Snowden er i sikkerhet

Foto: Reuters

WikiLeaks-gründer Julian Assange sier at spionsiktede Edward Snowden er i sikkerhet og i god form.

24.06.13 21:31

London (NTB-Reuters): Snowden skal også ha søkt asyl på Island, opplyser WikiLeaks.

- Den nåværende statusen for Snowden og Harrison er at begge er friske og trygge og er i kontakt med sine advokater, sier Assange.

Snowden forlot Hongkong søndag sammen med WikiLeaks-representanten Sarah Harrison. Han skal ha fått et dokument fra Ecuador som viser at han er flyktning på gjennomreise, opplyser WikiLeaks.

- Edward Snowden forlot Hongkong 23. juni på vei til Ecuador via en trygg reisevei gjennom Russland og andre stater, sa Assange til journalister under en telefonkonferanse fra den ecuadorianske ambassaden i London.

Søndag ble det klart at Snowden har søkt politisk asyl i Ecuador, det samme landet som har innvilget Assanges asylsøknad.

- Kontakt med andre nasjoner
WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sa at organisasjonen også har tatt kontakt med andre nasjoner med en formell asylsøknad for Snowden.

- Det er allerede kjent at jeg som en islandsk journalist henvendte med til regjeringen med en formell søknad fra Snowden om asyl på Island. Lignende prosesser ble gjennomført andre steder, sa Hrafnsson. Ecuadors utenriksminister sier at menneskerettighetene vil veie tyngst når landet skal vurdere asylsøknaden fra spionsiktede Edward Snowden.

Utenriksminister Ricardo Patiño opplyser at de har vært i kontakt med russiske myndigheter. Han stiller også spørsmål ved anklagene om landsforræderi mot Snowden.

- Det er blitt snakket om forræderi. Men man bør spørre seg hvem som har forrådt hvem, sa Patiño på en pressekonferanse i Hanoi mandag.

Snowden kom fra Hongkong til Moskva søndag, og da ble det opplyst at han har søkt politisk asyl i Ecuador.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Handout

Henvendelse fra USA
Patiño bekreftet at Ecuador har fått en henvendelse om Snowden fra amerikanernes utsending i hovedstaden Quito, men ville ikke gå i detalj på hva henvendelsen gikk ut på.

Han understreket at landet først og fremst vil vektlegge sine prinsipper når de skal avgjøre om Snowdens asylsøknad skal innvilges.

- Vi skal vurdere standpunktet til den amerikanske regjeringen, og vi kommer til å ta en beslutning basert på vår grunnlov, lovene, internasjonal politikk og vår uavhengighet. Menneskerettighetsprinsippene vil alltid settes over alle andre hensyn, sa utenriksministeren.

WikiLeaks
Det var ventet at Snowden skulle dra videre med fly til Havana mandag, men ifølge Interfax var han ikke om bord i flyet. Mandag ettermiddag var det ikke kjent hvor han befant seg.

På starten av pressekonferansen leste Patiño fra Snowdens asylsøknad og sammenlignet saken med det han omtalte som «forfølgelsen» av Bradley Manning. Den tidligere soldaten er også tiltalt for spionasje, etter at han leverte flere tusen hemmeligstemplede amerikanske dokumenter til nettstedet WikiLeaks.

Ecuador har tidligere innvilget asyl til WikiLeaks-gründer Julian Assange, som for tiden oppholder seg i landets ambassade i London.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.